Hennes & Mauritz grundare död

Erling Persson avled på måndagen 85 år gammal

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Hennes & Mauritz grundare Erling Persson med sonen Stefan på en bild från 1997. H & M firade då 50-årsjubileum.
NYHETER

Klädkedjan Hennes & Mauritz grundare Erling Persson avled på måndagen efter en kortare tids sjukdom. Han blev 85 år gammal.

1947 öppnade Erling Persson sin första Hennes-butik i hemstaden Västerås. Det var första fröet till det som skulle bli en koncern med mer än 800 butiker runt om i världen, en årlig försäljning på 46,5 miljarder kronor och 34 000 anställda.

Men trots att H&M är ett av Sveriges största börsbolag har grundaren varit relativt anonym. Erling Persson var inte intresserad av att bli omskriven som person.

Även om han själv inte ville ta till stora ord om sig själv, utan kunde framställa sig som kalsonghandlarn, så var han otvivelaktigt en dynamisk entreprenör.

Hans bana som affärsman började i Stockholm flera år innan han började sälja damkläder. Bland annat sålde han adventsstjärnor, ostar och startade Penn-Specialisten, som senare blev Ur & Penn.

Prisvärda modekläder i bästa affärslägena

Men det var ur idén att sälja prisvärda modekläder i de bästa affärslägena som framgången kom. Steget från butiken i Västerås till Stockholm tog några år, sedan väntade övriga Sverige, Norden och Europa.

År 2000 var han med när H&M slog upp dörrarna till den första amerikanska butiken på 5th Avenue i New York. 83 år gammal fick han därmed se cirkeln slutas. Det var nämligen under en resa i USA flera decennier tidigare som idén till H&M föddes.

1982 lämnade Erling Persson över chefskapet till sin son Stefan. Ytterligare några år senare släppte han även röstmajoriteten i bolaget och Stefan Persson blev då även huvudägare.

Maria Davidsson/TT