”Gasen innehöll opium”

Nya uppgifter om stormningen av teatern

NYHETER

STOCKHOLM/MOSKVA (TT-NTB)

Den ryska gasen som användes för att lösa gisslantagandet i Moskva var baserad på opium. Det uppger den amerikanska ambassaden i Moskva.

En talesman för ambassaden sade till den engelskspråkiga tidningen Moscow Times på måndagskvällen att ''en västambassad'' i Moskva låtit egna läkare undersöka några av de överlevande. Läkarnas slutsats var att gasen var baserad på opium och inte var en nervgas.

Tidigare på måndagen uppgav tv-kanalen NTV att de ryska läkarna som skulle behandla de överlevande fått rådet att ge dem Naxolon, en kraftig medicin som används mot överdoser av heroin och morfin.

Flera i gisslan har vittnat om bristande koordinationsförmåga, minnesförlust, medvetslöshet, torr mun, kväljningar och kräkningar - symptom som stämmer överens med en överdos av ett opiumbaserat ämne.

Bara två av dem som miste livet i samband stormningen av teatern i lördags morse dog av skottskador. De 115 övriga dog i sviterna av den gas de fått i sig.

Tillståndet var på måndagen fortfarande kritiskt för ytterligare 45 av de överlevande. Drygt 400 personer var kvar på sjukhus på måndagen.

TT-NTB