Skräckens teater har begravts i ett hav av blommor

Moskva sörjer gisslandramats offer

NYHETER

MOSKVA

Sorgen, den fortsatta oron, förtvivlan och vreden hos människorna är ännu mer påtaglig än det ogästvänliga vädret på Melnikov-gatan.

Framför oss växer snabbt ett berg av blommor.

Framför oss, bara 60 meter bort, ligger entrén till en betonggrå byggnad som fram till i onsdags var ett kulturhus i ett slitet bostadsområde.

Framför oss ser vi nu skräckens teater.

Foto: AP
VILL HA SVAR Reparationerna av teatern är i gång och musikalen Nord-Ost ska börja spelas igen så fort som möjligt, meddelar Moskvas borgmästare. Men Moskvaborna bryr sig inte. De vill ha svar på alla sina frågor.

En polisman står med tårar i ögonen och skakar nekande på huvudet när vi försöker ta oss förbi en avspärrning. Han ryter inte. Han yttrar inte ett ord. Han gråter stillsamt och på hela den långa gatan som löper utanför teaterbyggnaden står folk i grupper och gråter. Andra är bistert sammanbitna.

Alla huttrar i den regnkalla vinden.

Fler kommer att dö

- Jag förstod att det här inte skulle sluta lyckligt. Jag är säker på att många fler människor kommer att dö därför att de inte får riktig vård på sjukhusen, säger Galina.

Hon vill inte uppge sitt efternamn.

Många stämmer in i hennes åsikt och börjar prata högljutt i munnen på varandra. Den här proklamerade sorgedagen håller på att övergå i något annat.

Först sorg.

Sedan vrede

Nu skräck.

Fruktan för att ännu fler ska dö av den gas som användes när elitstyrkor från Alfa-enheten stormade in i teatern i lördags morse.

Reparationerna är i gång

Ett berg av blommor, röda nejlikor i tiotusental, små nallebjörnar, vykort med personliga hälsningar och porträttbilder på nära och kära, växer för varje minut. Reklamaffischen för musikalen Nord-Ost har fått långa revor efter stormningen av teatern och fladdrar nu för vinden.

- Reparationsarbetena har redan påbörjats på teatern. Musikalen Nord-Ost ska återinvigas så snart vi bara kan. Den första föreställningen då ska tillägnas våra specialstyrkor som fick loss gisslan, säger Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov.

Anhöriga förnedras

Moskvaborna bryr sig inte om musikalen just nu.

De vill ha svar på alla sina frågor.

Vilken gas användes? Vad var det för medel som slog ut terroristerna och så många ur gisslan på ett endaste ögonblick?

Och framför allt: Var fanns katastrofministeriets folk? Varför ingen riktig planering och tillräckligt många läkare som kunde ge motmedel mot den förlamande gasen?

Anhöriga fortsätter att förnedras i vidrigt regn och kyla och lervälling utanför sjukhus nummer 13 dit de flesta skadade fördes.

Ingen får komma in på sjukhuset.

Prislapp på tragedin

När vi i bil pendlar mellan blomsterberget utanför skräckens teater och sjukhus nummer 13 meddelar en radiostation vilken prislapp myndigheterna har satt på varje enskild tragedi:

30 000 kronor till anhöriga som mist en person i detta drama.

Varje överlevande ersätts med 15 000 kronor.

Sture Olsson