”Det fanns förrädare bland gisslan”

Nya uppgifter: Därför använde de ryska specialstyrkorna gas

NYHETER

De tjetjenska terroristerna hade medarbetare bland gisslan.

De var omöjliga att skilja från den övriga publiken men minst lika farliga som de övriga terroristerna.

Det uppger nu källor inom den ryska insatsledningen vara den främsta orsaken till att gas användes vid stormningen av teatern.

De tjetjenska terroristerna hade fyra till sex medhjälpare på plats bland publiken inne i teatern i Moskva när de slog till på onsdagskvällen förra veckan och tog 700 personer som gisslan.

De hemliga medarbetarna smälte de väl in bland de övriga i salongen.

Uppgifterna publiceras i den ryska tidningen Nezavisimaya Gazeta och citeras i den regeringsnära tidningen Pravda:

”Ledningen för fritagningsoperationen fick kännedom om en hemlig grupp med terrorister med anknytning till terroristen Movsar Barayev hade köpt biljetter till musikalen och fanns bland publiken.

Gruppen hade två viktiga uppgifter. För det första att känna av stämningen bland gisslan, rapportera alla försök till flykt och provokation. För det andra skulle den skydda de kvinnliga självmordsbombarna som skulle spränga sig själva och byggnaden i luften om teatern stormades.”

Bedömdes som mycket farliga

En femtekolonnare är en person som arbetar mot den egna gruppens intressen för att främja ett annat intresse.

Enligt källan inom ledningen för insatsstyrkan antogs det vara omöjligt att skilja dessa misstänkta femtekolonnare från den övriga publiken.

Men de antogs samtidigt vara minst lika farliga som de övriga terroristerna.

Det skulle alltså vara den främsta anledningen till att gas användes för att söva såväl gisslan som kapare i samband med stormningen av teaterbyggnaden tidigt på lördagsmorgonen.

300 vårdas fortfarande på sjukhus

117 personer ur gisslan miste livet. Två av dem sköts av terroristerna, resten avled till följd av gasförgiftningen.

På tisdagsmorgonen kom nya uppgifter om att det i själva verket var 45 personer ur gisslan som skjutits ihjäl, men dessa dementerades snabbt av åklagarmyndigheten i Moskva.

Exakt vilken gas som användes är oklart. Men analyser av överlevande tyder på att gasen var opiumbaserad, uppger den amerikanska ambassaden i Moskva.

Fredrik Rundkvist