Panik när Etna får nya utbrott

Oron stor i de sicilianska städerna i närheten av vulkanen

NYHETER

CATANIA

Panik utbröt i flera sicilianska städer runt vulkanen Etna då jordskalv på tisdagen signalerade ökad vulkanaktivitet.

För tredje dagen i rad spydde Etna ut lava och aska.

Ett skalv som mätte 4,3 på Richterskalan fick människor i städerna Zafferana Etnea och Giarre att fly ut på gatorna. Ett fåtal personer skadades lindrigt.

Även flera hundra hus och en kyrka i trakten fick skador i jordbävningen, men inte heller dessa beskrevs som allvarliga.

Katastrofområde

På tisdagskvällen förklarade den italienska regeringen trakten runt Etna för ett katastrofområde, men inget sades om vilka åtgärder som regeringen kommer att vidta.

Lokala myndigheter hävdar att vulkanen inte hotar vare sig människor eller städer. Lavan har dock orsakat skogsbränder ovanför byn Linguaglossa. Staden ligger bara runt en mil från en stor lavaflod.

Flygplatsen i Catania skulle ha öppnats i måndags men hölls fortfarande stängd på tisdagen, eftersom askmolnen hindrar trafiken. Boende i Catania skyddade sig mot askregnet med paraplyer.

Rökmolnen från Etna är synliga från rymden och sträcker sig så långt som till Afrika. Etna är Europas högsta vulkan. Vulkanen har inte haft några allvarliga utbrott sedan i juli och augusti förra året.

Samtidigt med den ökade aktiviteten i Etna rapporteras även vulkanen på den närbelägna ön Stromboli ha fått ett utbrott. Den sprutade på tisdagen ut en över 200 meter hög lavakaskad.

TT-Reuters