Hundra bilister smiter från olyckor varje år

Lämnar svårt skadade och döda efter sig

NYHETER

Drygt hundra bilister smiter varje år efter olyckor och lämnar svårt skadade och döda efter sig.

På onsdag prövas ett sådant fall i rätten. Då åtalas en 25-årig missbrukare som misstänks ha kört ihjäl vägarbetare i somras.

Hittills i år har 119 bilförare smitit efter att de allvarligt kört på en annan människa, enligt Vägverkets beräkningar. Många lämnar svårt skadade, och i mellan fem och tio fall årligen, döda efter sig.

- De allra flesta smitarna åker fast ganska fort. Ytterst få förblir okända och då kan det röra sig om fall där den påkörande faktiskt inte uppfattat vad som hänt, säger Vägverkets analytiker Thomas Lekander till TT.

Smitarna kan grovt delas in i tre kategorier: Missbrukande kriminella utan körkort, medelsvensson som tagit ett glas för mycket samt de som blir så pass chockade att de lämnar platsen i panik. De två senare kategorierna brukar själva eller via anhöriga ge sig till känna en kort tid efter olyckan, enligt Lekander.

Offren är nästan alltid oskyddade trafikanter som gående, cyklister och mopedister. Antalet påkörda av smitare är relativt stabilt år efter år.

Hårdare straff

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s vd Monica Öhman är förfärad över siffrorna.

- Det är väl en sak att orsaka en olycka men att lämna skadade efter sig är hemskt och kallt, säger hon.

Monica Öhman tycker att det kan vara dags att se över straffen och eventuellt gå via försäkringsbolagen för att få dem som kör på människor att stå för rehabiliteringen av de skadade.

Vägverkets statistik är lite osäker på grund av brister i rapporteringen, men minst fem människor har i år dödats av smitare.

En av dem är en 41-årig vägarbetare i Stockholm. Med tre små barn i baksätet och frun bredvid sig i passagerarsätet misstänks en 25-årig körkortslös narkotikamissbrukare ha kört på vägarbetaren vid Kungens kurva söder om Stockholm en kväll i september i år.

Omfattande åtal

Vägarbetaren skadades så pass allvarligt att han avled. Bilföraren och ett av barnen slogs blodiga av den intryckta vindrutan. Trots det smet 25-åringen från platsen och greps först en månad senare.

På onsdagen väcker, av allt att döma, kammaråklagare Jan Frykman åtal mot bilföraren vid Solna tingsrätt. Frykman riktar en lång rad anklagelser mot 25-åringen: Grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt avvikande från platsen och grov olovlig körning plus en del annat. Grovt vållande till annans död kan ge maximalt fyra års fängelse och minst 6 månaders fängelse.

25-åringen medger att han körde bilen men säger i förhör att han inte märkte att han körde på en person, något som åklagaren inte tror på.

- Det är helt uppenbart att han var medveten om vad som hände, säger Frykman.

Så här många smiter

Här smiter förarna

Varg Gyllander/TT