De tar över efter bin Ladin

Terrorist- nätverket al-Qaida har sex nya ledare

NYHETER

De är al-Qaidas nya ledare.

Nu kliver bin Ladins arvtagare ut ur skuggan.

Här är de sex män som i dag pekas ut av underrättelsetjänster som ansvariga för terrorn.

TVÅ AV LEDARNA Abdullah Ahmed Abdullah och Saif al-Adel som de ser ut på FBI:s nätsida med de mest efterspanade terroristerna.

Tidningen Washington Post har ställt samman ett unikt material. Man har talat med en rad terrorexperter och underrättelsetjänster – och pekar på tisdagen ut al-Qaidas sex nya ledare.

Hjärnorna bakom den 11 september – Khalid Sheik Mohammed och Ramzi Binalshibh -– har själva beskrivit vad som hände efter attacken. De har berättat hur al-Qaidas ledning spred i olika riktningar för att undvika att krossas.

Omgruppering och omvandling

Planen var enkel. Det högsta rådet – shura – försvann. I stället påbörjades en omgruppering och en omvandling av nätverkets ledning för att rädda al-Qaida. Från en rad länder skulle oberoende celler, med få kopplingar uppåt, arbeta självständigt.

Man verkar ha lyckats. Men få – om någon – vet hur bra. Till det yttre ser stora delar av al-Qaidas ledning ut att ha slagits i spillror. Ledaren Usama bin Ladin och hans toppmän har dödats, fångats eller befinner sig på flykt undan USA.

Om bin Ladin vet vi inget. Han kan ha dött i de amerikanska flygangreppen, men han kan lika väl befinna sig på hemlig ort.

Ayman Zawahiri, som före attacken mot USA, var bin Ladins närmste man har fortfarande en stark ställning. Men efter månader misstänks hans makt ha reducerats kraftigt och han tros inte ha några möjligheter att kontrollera nätverket.

Den tänkte arvtagaren – bin Ladins son Saad bin Laden – antas också befinna sig på flykt. Han är dessutom bara i 20-årsåldern och saknar den erfarenhet som krävs för att skaffa kontroll över den löst formade nätverket.

Kuwaitiern Khalid Sheik Mohammed, som enligt tv-bolaget al-Jazeera säger sig ha planerade attacken mot USA, såg till helt nyligen som den viktigaste nya ledaren. Men efter att hans främste medhjälpare – koordinatorn Ramzi Binalshibh – greps i Pakistan tros han rikta all sin kraft på att komma undan USA. Binalshibh spenderar i sin tur sin tid i ett amerikanskt förhörsrum på okänd ort.

Ett kliv upp i organisationen

I stället har ett antal mångåriga al-Qaida-män tagit ett kliv upp i organisationen. Enligt Washington Post, som talat med en rad terrorexperter och underrättelsetjänster, handlar det om följande sex män:

Saif al-Adel: Mångårig medlem av al-Qaidas ”säkerhetskommitté” och tidigare officer i den egyptiska arméns specialstyrkor. Numera tros egyptiern al-Adel ha tagit över kontrollen över de kvarvarande al-Qaida- och talibanstyrkor som opererar i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan.

Han tog över positionen för snart ett år sedan då terrornätverkets tidigare militära överbefälhavare – Muhammad Atef – dödades i ett amerikanskt bombanfall. Underrättelseexperter har beskrivit honom som ”redo att ta över” och al-Adel har sakta avancerat, efter att tidigt ha knutits till al-Qaida.

Redan när nätverket växte fram under början 90-talet fanns han med och innan dess ska han ha tränats av den libanesiska Hizbollah-gerillan.

Uppges ha deltagit eller legat bakom spektakulära operationer som bakhållet mot de amerikanska Rangerstyrkorna i Somalias huvudstad Mogadishu och attackerna mot de amerikanska ambassaderna i Nigeria och Etiopien.

Abdullah Ahmed Abdullah: Har tagit över rollen som al-Qaidas högste ekonomiskt ansvarige. Även Abdullah kommer ursprungligen från Egypten, men misstänks i dag finnas i Afghanistan eller Pakistan.

Han är i 40-årsåldern och fick sin träning i Islamiska Jihad. Anslöt sig tidigt till kretsen kring bin Ladins och kom till Afghanistan i slutet av 80-talet.

Spelade en avgörande roll som ekonomisk motor bakom ambassadbomberna i Afrika.

Abu Musab Zarqawi: Lite är känt om jordaniern Zarqawi. Sedan den 11 september har han rest runt i arabvärlden, men resornas syfte är ofta oklart.

Efter attacken har han bland annat besökt den irakiska huvudstaden Baghdad för att få vård – Zarqawi hade förlorat sitt ena ben.

Källor uppger för Washington Post att han är al-Qaidas rörliga toppman med möjligheter att skaffa fram platser att verka ifrån.

Zarqawis karriär i al-Qaida är höljd i dunkel. Säkert är att han dömts till döden – i sin utevaro – för att han planerat ett större sprängdåd mot ett lyxhotell i Jordanien.

Riduan Isamuddin: Terrornätverkets kontaktman för den rad oberoende celler och mindre terrorgrupper som opererar i Sydöstasien.

Isamuddin är indonesier och amerikanska experter pekar ut honom som beslutsfattare och regional ledare – som själv planerar och låter utföra attacker.

Isamuddin är veteran från kriget i Afghanistan. Han misstänks ha planerat flera misslyckade attacker mot de amerikanska, israeliska, brittiska och australiensiska ambassaderna i Singapore.

Tawfiq bin Atash: Redan före den 11 september figurerade Atash – som är från Jemen eller Saudiarabien – i CIA:s underrättelserapporter. Han misstänks ha planerat flera attacker, bland annat den mot den amerikanska örlogsfartyget USS Cole.

Mötte under 2000 två av kaparna från den 11 september i Malaysia.

Rahim al-Nashri: Även al-Nashri kopplas till attacken mot USS Cole. Han misstänks just nu befinna sig i sitt hemland Jemen.

Ägde tidigare företaget Al Mur Honey som av den amerikanska regeringen anklagats för att ha finansierat terror.

Greps i Saudiarabien 1998 och deporterades året efter från landet.

Från samma cell

Från början kommer de sex från samma fristående cell, med ursprung i Mellanöstern. En underrätteanalytiker som talat med tidningen säger att de sex har ”funnits där sedan starten, men de fanns i skuggorna”.

Och fortsätter:

- Men de har kunskaper, i krig behöver du dina bästa ledare.

Det nätverk de nu tar över har dock förändrats mycket det senaste året. Den svenske terrorexperten, professor Magnus Ranstorp vid Centrum för studier av terrorism och politiskt våld vid universitetet i S:t Andrews, har tidigare förklarat planen för aftonbladet.se. Nya operationer är att vänta, men de är av mindre skala.

- al-Qaida är lika mycket en rörelse som en organisation. De fortsätter att operera, men de flesta arabiska medlemmarna har försvunnit ur Afghanistan och Pakistan för att omgruppera sig i sina hemländer, sa Magnus Ranstorp tidigare i år.

Sedan dess har en rad attacker kopplats till al-Qaida. Den värsta är nattklubbsbombningen på Bali där omkring 200 människor förlorade sina liv.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM