Släppta från Kuba- basen: Vi hölls som djur i burar

1 av 2
I söndags släpptes Jan Mohammed tillsammans med tre andra fångar fri från amerikanska militärbasen på Kuba.
NYHETER

NEW YORK

För första gången berättar nu fångar från Guantanamo Bay om förhållandena på den amerikanska militärbasen.

- De höll oss i burar som djur, säger Jan Mohammed, 35.

I söndags släpptes de fyra första fångarna från basen med 625 krigsfångar. De "utgör inte längre ett hot", enligt Pentagon. Tre av dem flögs till Afghanistan och en till Pakistan. Alla utom Jan Mohammed är mellan 60 och 80 år gamla. De hålls nu av myndigheterna i sina hemländer.

- Vi fick bara gå ut två gånger per vecka, berättar Jan Mohammed för nyhetsbyrån AP som träffar de tre afghanska fångarna på ett sjukhus i Kabul.

Förhördes i timmar

De berättar att de förhördes ungefär ett dussin gånger under flera timmar, vid varje tillfälle med fängsel runt fötterna.

- De ville veta: "Var är du ifrån? Är du en taliban-medlem? Stöder du talibanerna? Är dina släktingar talibaner? Har talibanerna gett dig vapen?", berättar Mohammed Hagi Fiz, 70.

Men bortsett från att de inte fick gå ut mer än 30 minuter i veckan och aldrig slapp fotbojorna så behandlades de väl, säger de släppta fångarna.

- Vi fick tillräckligt med mat, vi fick be och tvätta oss med vatten fem gånger om dagen. Vi hade Koranen och läste hela tiden, säger Jan Mohammed.

"Tvingades kriga"

- Jag var inte taliban, men talibanerna tvingade mig att kriga med dem. Jag är en oskyldig bonde.

De andra männen säger att de inte hade något med kriget att göra och att de nu vill leta efter sina familjemedlemmar som de inte vet lever eller är döda.

Fredrik Virtanen