Vilken tavla - nu säljs den rekorddyrt

NYHETER

Den kan bli den dyraste tavlan i Sverige.

En förlaga till Carl Larssons monumentalmålning "Midvinterblot" ska säljas på auktion den 4 december.

- Det är inte omöjligt att det blir ett rekordpris, säger Niclas Forsman, vd för Stockholms auktionsverk.

Foto: scanpix
CARL LARSSONS förlaga till "Midvinterblot" visas av Niclas Forsman. Den 4 december säljs den - priset väntas bli skyhögt.

Andra bedömare tror också att slutbudet kan bli högre än de 22 miljoner kronor som betalades för August Strindbergs målning "Underlandet" 1990.

Refuserades

Vad är det som är så speciellt med tavlan?

- Den är signerad av Carl Larsson till skillnad från den "Midvinterblot" som hänger på Nationalmuseum. Det är ett motiv som alla svenskar känner till, säger Niclas Forsman.

Den nästan 14 meter breda målningen på museet är bara till hälften gjord av konstnären själv. Den refuserades av museiledningen som inte gillade motivet och han orkade inte fullborda verket.

I stället åkte han hem till Sundborn i Dalarna och dog efter en kort tid.

Målningen på 1,2 gånger 2 meter som nu är till salu har varit i privat ägo ända sedan Carl Larsson sålde den till en konstsamlare i Helsingborg 1916.

Världskänd

Carl Larsson är en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer och auktionsverket kommer att sända budgivningen via satellit så att intresserade i New York, Bryssel, Genève och Tokyo kan vara med och bjuda.

"Midvinterblotet" på Nationalmuseum såldes till en japansk miljardär 1987, men köptes tillbaka för 14,6 miljoner och hänger nu på museet.

Jon Hansson