Fansen: Guld - allt annat en katastrof

10 000 Järnkaminer invaderar Borås - för att fira...

NYHETER

10 000 Järnkaminer.

37 bussar klara.

Se upp, Elfsborg.

Bäst och sämst i år Största missen, besvikelsen? Torsk mot Gnaget. Ledde med 2-0 och matchen slutade 3-4. Största glädjen? Gnaget 3-0. Rena utskåpningen. Roligaste resan? Dublin i Uefacupen. Värsta resan? Landskrona borta och matchen mot Örgryte. Värsta motståndare? Örgryte och Malmö hemma på Stadion. Bästa klack ni mött? AIK, i alla fall i 10 minuter. Årets favoritspelare? Kim Källström, outstanding. Årets minst omtyckta? Andreas Andersson.

Lördag 07.00 bär det av. Då invaderas Borås. Djurgården ska ta hem SM-bucklan. Men de kunde lika gärna haft guldet i måndags med hjälp av AIK.

- Att heja på AIK var en absurd känsla, säger Wille Bäckström i Järnkaminerna.

De hade samlats i hundratal på olika krogar i Stockholm för att se Malmö få spö av AIK. Det blev inte riktigt så. 5-0 till skåningarna och nu måste Djurgården själva spela hem guldet.

- Det var rätt det som hände. Man vill inte vinna guld på det här sättet, säger Tommie Arvidsson i Järnkaminerna.

Han får medhåll av Tina Quarnström.

- Djurgården ska vinna på planen, säger hon.

Det var flera Djurgårdare som i måndags vägrade hålla på AIK trots att en vinst för Gnaget skulle leda till SM-guld för Djurgården.

- Men visst fan hade det varit skönt. Då hade man kunnat vara lugn den här veckan, säger Mats Jonsson, ordförande i Järnkaminerna.

Nu är det en match kvar. Elfsborg borta. Sist de möttes var det inte så kul för djurgårdarna. 1-1 hemma. Lördag kommer dock vara som att spela just hemma för Djurgården.

- Ett kvalificerat tips är att vi kommer vara över 10 000 personer på Eyravallen, säger Tommie Arvidsson.

Nervösa djurgårdare

Elfsborg är klara för en ny säsong i allsvenskan och har egentligen inget mer än hedern att spela för. Det kan både vara bra och dåligt för nervösa djurgårdare.

- Det finns en fara med att de är avslappnade och då kan spela ut, säger Tommie Arvidsson.

- Det gäller att vi inte blir nervösa om det skulle bli 1-0, säger Wille Bäckström.

Vinner Djurgården är det klart. Då behöver laget inte oroa sig för Malmö hur det än går i deras sista match mot Halmstad.

- Vinner vi blir det helt galet men det gäller att ingen springer in på planen. Vi vill inte ha tävlings utskottet på oss en gång till, säger Tommie Arvidsson och ler lite snett.

- Mer eller mindre alla kommer ta sig till Stockholm och fylla innerstaden med Järnkaminer, säger Mats Jonsson.

Vad händer om ni inte tar SM-guld?

Det blir först tyst bland de fyra Järnkaminerna men sen kommer ord som katastrof, antiklimax och tvåa är ingenting. Efter någon minut har dock gruppen lugnat ner sig.

- Efter några dagar är man säkerligen nöjd med ett silver men det är inget man vill fira på Eyravallen, säger Mats Jonsson, ordförande i Järnkaminerna.

Erik Thulin

ARTIKELN HANDLAR OM