Män får ångest av att kissa på offentlig toalett

Många kan inte kasta vatten i pissränna

NYHETER

Offentliga pissrännor är männens stora skräck. En majoritet drabbas av prestationsångest när de ska utföra sina behov.

För sju procent är det helt omöjligt att kissa offentligt.

Foto: MAGNUS SANDBERG
KLARAR DET INTE Så många som 90 procent av alla män har problem med att använda urinoarer. De drabbas av prestationsångest när de ska utföra sina behov.

- Det är inget problem man stöter på varje dag, men det händer att patienter säger att de tycker det är marigt att kissa på offentlig plats, säger Bengt-Erik Carbin, urolog på Sophiahemmet i Stockholm.

Drabbar 90 procent

Forskare och psykologer vid Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf har länge intresserat sig för mäns problem att besöka offentliga toaletter.

De tyska forskarnas undersökning visar att upp till 90 procent av alla män får problem när de ska använda urinoarer.

Men för mellan sex och sju procent av männen blir problemen så allvarliga att det försämrar deras livskvalitet. Vilket i värsta fall kan leda till depressioner.

Låter bli att resa

Skräcken för att kissa på en tågtoalett eller vid landsvägen gör att männen låter bli att resa. Bio- och restaurangbesök är uteslutet.

I vissa extrema fall har fobin mot att kissa offentligt påverkat männens yrkesval och karriärer.

Bara i invanda miljöer kan de slappna av tillräckligt för att lätta på blåsan.

- I Sverige har det vad jag vet inte gjorts några särskilda studier på detta. Men det brukar tas upp som en specialvariant av social fobi, säger Lars-Göran Öst, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Social fobi innebär mycket förenklat att den som är drabbad utvecklar en stark skräck för att göra bort sig inför andra. Forskning har visat att fobier orsakas av en kombination av fysiska och psykiska grundförutsättningar och erfarenheter i livet.

Förstorar upplevelsen

- Det räcker inte att man har varit med om något skrämmande. Man måste också ha en sådan psykologi att man tar fasta på den negativa upplevelsen och förstorar den, säger Lars-Göran Öst.

Mellan 15 och 20 procent av alla människor lider av någon form av fobi.

Asbjørn Svarstad