Tjetjensk ledare häktad misstänkt för terrorism

Vice premiärministern tros vara inblandad i gisslandramat i Moskva

NYHETER

KÖPENHAMN (TT-RITZAU)

Den tjetjenske ledare Achmed Zakajev, som greps misstänkt för terrorism, har häktats i Danmark.

Zakajev greps vid den tjetjenska världskongressen i Köpenhamn.

  Han misstänks för terrorism och inblandning i det blodiga gisslandramat i Moskva.

  Danmark har trots ryska protester vägrat förbjuda kongressen och sagt att man har kontrollerat att det inte finns några våldsmän bland deltagarna. Danskarna har tidigare efterlyst information om eventuella "terrorister", något som de ryska myndigheterna bistod med i fredags och under helgen vad gäller den tjetjenske presidenten Aslan Maschadovs sändebud Zakajev.

  I tisdags meddelade de ryska myndigheterna att Zakajev misstänks för terrorhandlingar 1996-1999 och för att ha deltagit i planeringen av det blodiga gisslandramat i Moskva som slutade med ett 50-tal döda tjetjenska separatister och 119 personer ur gisslan.

Utlämning

  Zakajev kommer att begäras häktad på onsdagen och Ryssland väntas begära honom utlämnad.

  Rysslands ilska över världskongressen har lett till att president Vladimir Putin har ställt in nästa månads officiella besök i Danmark. EU:s sedvanliga toppmöte med Ryssland har fått flyttas till Bryssel.

  Rysslands största parti, Det förenade Ryssland, känt som Putins lojala stödparti i parlamentet, uppmanade ryssar att avhålla sig från allt danskt.

  Under kongressen har presidentsändebudet Zakajev sagt att gisslantagarna i Moskva i telefon förklarade sig villiga att släppa alla i gisslan redan i fredags kväll, alltså före de ryska säkerhetsstyrkornas stormning. Enligt Zakajev hade de aldrig hotat att döda sin gisslan, rapporterade nyhetsbyrån Reuters.

Ryska offer

  De hoppades i stället på en uppgörelse med den ryske förhandlaren Viktor Kasantsev.

  Zakajev beskyllde de ryska styrkorna för att därefter ha intensifierat sina angreppsplaner.

  - Som ett resultat av detta har vi ett enormt antal offer, tillade Zakajev och hävdade att gisslantagarna skulle ha hunnit att spränga teatern, om de hade velat, när gasen började strömma in, sade han till Reuters.

Zakajev häktades under onsdagen i Köpenhamn. Han ska sitta häktad till 12 november, medan begäran om utlämning till Ryssland behandlas.

TT-Ritzau