29-åringen åtalas inte för förberedelse till kapning

Stoppad i tullen med pistol i necessären – nu läggs förundersökningen ned

NYHETER

VÄSTERÅS

Det finns inte bevis för att den 29-årige man som häktades efter att han greps med en pistol på Västerås flygplats planerade att kapa ett flygplan. Därför läggs förundersökningen mot honom i den delen ned.

Händelsen som väckte uppmärksamhet i stora delar av världen utspelade sig på Västerås flygplats den 29 augusti i år. Den 29-årige mannen greps med en pistol i handbagaget och häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till kapning. I den massiva, internationella mediebevakningen som uppstod kom det snart fram uppgifter om att mannens mål hade varit att störta planet i en amerikansk ambassad någonstans i Europa. Uppgifterna dementerades. Mannen släpptes ur häktet den 30 september och på onsdagen beslutade chefsåklagare Thomas Häggström att lägga ner förundersökningen om förberedelse till kapning.

- Grunden är att bevisningen inte har räckt till för att jag skulle kunna väcka något åtal, säger Thomas Häggström till TT.

- Det har funnits märkliga omständigheter i ärendet och en del av de omständigheterna har fått sin naturliga förklaring. Det gör att jag är i en sådan situation att jag inte kan motbevisa hans berättelse, säger Thomas Häggström.

Mannen riskerar fortfarande åtal för vapenbrott på grund av pistolen han hade med sig. Han misstänks även för ett tidigare fall av vapenbrott och hans reseförbud samt anmälningsskyldighet kvarstår. Åklagaren har begärt att restriktionerna förlängs med hänvisning till vapenbrotten som utreds.

TT