24-åring dömd till livstid för taximordet

Fälldes för mord och människorov på taxichaufför

NYHETER

”Mycket hänsynslöst och grymt.”

Så beskriver rätten i dag mordet på en taxichaufför från Sundsvall i somras.

En 24-årig ryss döms till livstids fängelse och utvisning.

Mannens 27-årige kumpan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mordet i maj på en taxichaufför från Sundsvall väckte stor uppmärksamhet. Chauffören var försvunnen i ett antal dygn och polisen satte in stora resurser i hopp om att finna honom vid liv.

Allt man hittade var mannens döda kropp – strypt till döds på en undanskymd väg genom skogen.

Strax efter fyndet greps två ryssar när de var på väg över gränsen till Finland. De nekade först, men den 24-årige mannen valde att bryta tystnaden.

Han erkände att han tillsammans med en 27-årig bekant överföll och rånade taxichauffören. Och berättade hur de tvingade honom till en enslig plats och ströp honom till döds.

Enligt 24-åringens berättelse tog han själv stryptag på chauffören, man han säger att det var kumpanen som tog över. 27-åringen ska ha tagit deras strypsnara.

24-åringen säger att han inte såg vad som hände, men att 27-åringen efter ett tag sa att det var klart.

Rätten skriver på onsdagen att 24-åringen och dennes berättelse gör ett trovärdigt intryck. Mannen döms således till lagens strängaste straff för mord, människorov och grovt rån.

Rätten skriver i skälen till det hårda straffet:

”Det finns inga omständigheter som på något sätt är att betrakta som förmildrande i gärningen, som måste betraktas som mycket hänsynslös och grym.”

Tingsrätten har tidigare när rättegången avslutades funnit att bevisningen är övertygande även mot 27-åringen som nekat till att ha haft med brottet att göra. Han ska dock först genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan domen faller mot honom. Om han bedöms vara frisk kommer även han med all sannolikhet att dömas till livstids fängelse.

Efter avtjänat straff skall den nu dömde mannen utvisas ur Sverige på livstid. 24-åringen dömdes även att betala stora skadestånd till den mördade taxiförarens anhöriga.

Sambon och parets båda barn får 50 000 kronor vardera i skadestånd och de båda barnen får dessutom ett underhåll på 20 000 kronor vardera om året fram till dess att de fyller 21 år.

Den mördade taxiförarens föräldrar får 40 000 kronor vardera i skadestånd och hans båda syskon får 25 000 kronor vardera. Även ägaren till taxibilen får ett skadestånd på drygt 68 000 kronor för de skador som vållats på hans fordon och de inkomstbortfall som han drabbats av under den tid taxibilen inte varit i trafik.

Mattias Lundell, TT