Ryska gasen baserad på opiaten fentanyl

Smärtstillande drog som används som narkosmedel

NYHETER

MOSKVA

Den ryska gasgåtan är slutligen på väg att lösas.

Ämnet som användes vid upplösningen av gisslandramat i Moskva var baserat på fentanyl, uppgav Rysslands hälsovårdsminister på onsdagen.

Enligt Jurij Sjevtjenko användes inte några ämnen som är förbjudna enligt internationella konventioner om kemiska vapen. Precis som tidigare misstänkts av olika experter i väst var gasen baserad på opiaten fentanyl - en smärtstillande drog som injiceras på cancerpatienter eller används som narkosmedel.

- Det skulle inte ha dödat gisslan om de inte hade varit försvagade av att ha hållits orörliga en lång tid, var i brist på syre och mat och var uttorkade, sade hälsovårdsministern på en presskonferens enligt nyhetsbyrån Interfax.

Motmedel fanns

Trots flera tidigare uttalanden från ryska läkare och sjukhus om att de inte hade några uppgifter om vad gisslan hade utsatts för när de skulle inleda sina behandlingar, påstod Sjevtjenko att såväl förvarningar som motmedel fanns på förhand.

- Flera specialister, även jag, hade förvarnats om användandet av ämnet. För att neutralisera det så förbereddes och användes mer än tusen doser av motmedel, sade Sjevtjenko.

"Koncentrationsläger"

Ministerns presstalesman Aleksander Zjarov sade för sin del i tidningen Rossijskaja Gazeta på onsdagen att läkarna använde ämnet naloxon för att väcka offren efter gasanvändningen. Zjarov hävdade samtidigt att större delen av gisslan skulle ha avlidit "av naturliga orsaker" om dramat hade pågått ytterligare en tid.

- De tillbringade 57 timmar i ett koncentrationsläger, inte något sanatorium. Efter två dagar till i en sådan situation skulle 90 procent ha dött av syrebrist och uttorkning, påstod Zjarov i Rossijskaja Gazeta.

Wiktor Nummelin/TT