Budget fällde Israels regering

Politisk strid om pengar till bosättningarna

NYHETER

JERUSALEM

Försvarsminister Binyamin Ben-Eliezer fällde på onsdagen Israels samlingsregering när han sade nej till ett kompromissförslag om nästa års budget. Krisen kan leda till nyval i början av nästa år.

Kaotiska scener utspelades under hela onsdagen i knesset, det israeliska parlamentet. Omröstningen om 2003 års budget sköts upp gång på gång, samtidigt som ministrarna från Ben-Eliezers Arbetarpartiet och premiärminister Ariel Sharons parti Likud sprang mellan slutna möten i hopp om en kompromiss.

Men till slut tog Ben-Eliezer beslutet att avgå, hellre än att rösta för en budget som enligt honom innehåller för mycket pengar till bosättningarna på Västbanken och i Gazaremsan.

- Det fanns en kompromissuppgörelse. Den godtogs av utrikesminister Shimon Peres och hans kollegor men tyvärr sade Arbetarpartiets ledare (Ben-Eliezer) nej, sade finansminister Silvan Shalom i israelisk tv:s direktsändningar.

Sharonhot från höger

Sharon tvingas nu välja mellan att antingen bilda en nödkoalition med stöd av extremhögern eller utsätta sig för väljarnas dom i nyval i början av nästa år.

Opinionsmätningar tyder i och för sig på att Sharons Likud inte skulle ha några svårigheter att besegra det mer vänsterinriktade Arbetarpartiet, men Sharons problem ligger snarare åt höger. I vinter väntar primärval om ledarposten i Likud, och Sharon utmanas där av den förre premiärministern Benjamin Netanyahu, som vill ha ännu hårdare tag mot palestinierna.

Även för Ben-Eliezer är maktkampen inom det egna partiet avgörande. Arbetarpartiet väljer ledare om mindre än tre veckor, och Ben-Eliezer hoppas att han nu tillräckligt tydligt har markerat för vänsterfalangerna att han inte är Sharons knähund.

Peres sista strid?

Om veckans dramatik således snarare är början på maktkampen för Sharon och Ben-Eliezer kan det bli slutet inom den israeliska toppolitiken för den riktige veteranen, den snart 80-årige fredspristagaren och förre premiärministern Shimon Peres. Han och Arbetarpartiets övriga ministrar uppges i flera dagar ha försökt övertyga Ben-Eliezer om att partiet borde stanna i samlingsregeringen.

Sharon har sett till att den viktiga försvarsministerstolen inte ska stå tom längre än nödvändigt. Enligt israeliska massmedier har förre överbefälhavaren Shaul Mofaz redan tackat ja till posten. Mofaz lämnade den militära banan så sent som i augusti. Politiska bedömare har uttryckt tvivel på det kloka i att mitt i den infekterade konflikten med palestinierna ta en general direkt från "stridens hetta" till en av regeringens viktigaste poster.

Henrik Samuelsson/TT