Posten backar om brevutbärningen

Förslag om utläggning på entreprenad dras tillbaka

NYHETER

Postens hemliga planer på att lägga ut brevutbärningen på entreprenad får häftig kritik.

Posten svarade snabbt med dra tillbaka förslaget.

All Postens brevhantering ska läggas ut på entreprenad. När antalet brev väntas sjunka drastiskt i takt med att de elektroniska breven breder ut sig, måste Posten agera.

Det är i korthet innebörden i den konsultrapport som Postens styrelse har fått på sitt bord. Men Posten tonar ner planerna. Några beslut är inte tagna och rapporten är bara ett diskussionsunderlag för vad som är tänkbart i framtiden:

- Att lägga ut brevhanteringen finns inte med i planerna längre, säger presschef Mattias af Geijerstam till TT och hälsar att vd Lennart Grabe avböjer att kommentera.

Facket reagerar

Även Postens styrelseordförande, statssekreterare Claes Ånstrand, vill lugna kritikerna. Han tror att hanteringen av brev och paket visserligen kommer att minska, men att lägga ut brevutbärningen på entreprenad är det inte tal om nu, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Fackförbundet Seko reagerade häftigt på uppgiften om att 15 000 brevbärare och annan personal som har hand om brevhanteringen kan få se sig om efter nya jobb eller få nya arbetsgivare.

- Dels finns det risk för att ett stort antal anställda ska mista jobbet, dels finns det risk för att Posten inte kommer att klara sitt serviceuppdrag om man gör så här kraftiga nedskärningar, säger Åke Kihlberg, ordförande i Seko Posten.

I ett öppet brev från Seko får Postens chef Lennart Grabe sina fiskar varma och i en intervju med TT säger nye Sekoordföranden Jan Rudén att han saknar förtroende för Grabe.

Hård kritik

Det är inte första gången som Grabe får hård kritik för sitt sätt att sköta det anrika postverket. Mycket verksamhet har sålts ut eller lagts på entreprenad och senast har det handlat om att lägga ner postkontoren och satsa på post-i-butik-systemet.

- Fortsätter man så här blir inget kvar av Posten, säger Jan Rudén.

De fackliga organisationerna anser dessutom att Postens ledning försöker att göra förändringar utan att informera dem och kräver därför tvisteförhandlingar på central nivå.

De tre facken, Seko, ST Post och Saco, anser att Posten genom att föra diskussioner om nya strategier i styrelsen brutit mot lagen om medbestämmande.

Olle Lindström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM