- Jag hatade hur jag såg ut

Victoria berättar om anorexin i ny bok

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
TVINGADES SÖKA HJÄLP Kronprinsessan Victoria berättar nu om de svåra åren, då hon bland annat tvingades söka professionell hjälp för sina ätstörningar. - Det som hände kostade och det var jag som stod för betalningen, säger hon.
NYHETER

Kronprinsessan Victoria tvingades söka hjälp i USA för sina ätstörningar.

- Jag hatade verkligen hur jag såg ut. Jag, Victoria, fanns inte, berättar hon i en ny bok.

I boken Victoria, Victoria! av journalisten Alice Bah och hovets informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar kronprinsessan öppenhjärtigt om sitt kontrollbehov, sina prestationskrav och sin ångest.

Och om krisen som fick henne att lämna Sverige.

I samtalen med Alice Bah berättar kronprinsessan Victoria att hon kände sig som ett accelererande tåg, på väg rakt ner, skriver Svenska Dagbladet i ett referat av boken.

Det var i samband med studentexamen 1996 som ätstörningarna blev allt värre. I stället för att börja de planerade studierna vid Uppsala universitet bestämde hon sig för att åka till USA för att få professionell hjälp och studera vid Yale-universitetet.

Vara i fred

Kronprinsessan Victoria hade tänkt stanna en termin - det blev två och ett halvt år.

- Om kronprinsessan varit kvar i Sverige hade varenda steg hon tagit följts minutiöst. Hon behövde få vara i fred, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg till Aftonbladet.

Den hjälp hon fick med sina ätstörningar pågick redan före USA-resan - och fortsatte efter hon kom hem.

- Hon är i dag helt återställd. Har man en gång haft ätstörningar kan man aldrig säga att man är frisk, men hon är i dag en harmonisk person, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Kronprinsessan Victoria berättar att livskrisen lett till nya erfarenheter:

- Det som hände kostade och det var jag som stod för betalningen. Nu mår jag bra och med de insikter jag fått genom det här kan jag förhoppningsvis hjälpa någon annan.

Problemen började tidigt i Victorias liv.

Redan när hon gick på Smedslättsskolan i Bromma upptäcktes hennes läs- och skrivsvårigheter, dyslexi.

- Under hela min skoltid tog arbetet med att lära in all tid.

Hon berättar att prestationsångesten varit mer eller mindre närvarande allt sedan dess.

Kämpar med all text

Varje dag på högstadiet och gymnasiet började hon med att skriva ord i en halvtimme. Eftermiddagarna tillbringade hon med läxorna.

Victoria berättar att hon fortfarande får kämpa med alla texter som hon lär in. I dag är hon tillfreds med sin roll som kronprinsessa.

Boken Victoria, Victoria! kommer ut den 7 november.

Carl Hjelm