Danmark vek sig - för Putin

Gripandet av Tjetjeniens vice premiärminister stinker

NYHETER

Rysslands vrede blev för mycket för Danmark.

Det är svårt att se gripandet av tjetjenernas vice premiärminister Akhmed Zakajev som annat än ett sätt att blidka ryssarna.

Bristen på redovisade bevis stärker det intrycket.

Foto: JENS NØRGAARD LARSEN / SCANPIX
SPEL FÖR GALLERIERNA? Den tjetjenske vice premiärministern Akhmed Zakajev hann avsluta den tjetjenska kongressen i Köpenhamn innan han greps av dansk polis. Ryssarna misstänker honom för inblandning i teaterattentatet i Moskva, men affären stinker, skriver Wolfgang Hansson.

Jag intervjuade Zakajev på tjetjenernas världskongress i Köpenhamn i början av veckan. Då hade Ryssland i flera dagar kallat alla deltagare på kongressen för terrorister - utan åtgärd från Danmark.

Två avslappnade polismän stod vid entrén till hotell SAS Radisson där delegaterna samlats. Inte förr-än mötet avslutats beslöt polisen att det var dags att knacka på Zakajevs dörr.

Han häktades i två veckor. De lyckta dörrarna motiverades av rikets säkerhet men kan lika gärna ha tagits till för att dölja bristfällig bevisning. Allt vi får veta är att Ryssland hävdar att Zakajev är misstänkt för att ligga bakom flera terrordåd 1996-99. Han påstås också vara inblandad i gisslantagningen på teatern i Moskva.

Putin gav klartecken

Man kan undra varför Putin gav klartecken för ett möte mellan sitt sändebud för Sydryssland och Zakajev på flygplatsen i Moskva så sent som förra hösten om bevis fanns för tjetjenledarens terrorverksamhet.

Skäggprydde Zakajev representerar en folkvald regering i Tjetjenien som kom till efter vad internationella bedömare ansåg vara ett demokratiskt val. En regim som ryssarna sedan 1999 vägrar erkänna.

Gripandet av Zakajev var en total överraskning. Danmark verkade stå emot de alltmer vilt sluggande ryssarna som så sent som i går hävdade att biståndsorganisationen Danmarks flyktingråd hjälper terroristerna.

När jag träffade Zakajev i måndags gjorde han ett avslappnat intryck. Han kände sig trygg.

Klädd i grå kostym och iförd klackring med Tjetjeniens flagga som motiv tog han åtminstone muntligen avstånd från terrorn som vapen och från gisslantagningen i Moskva.

"Stormade i onödan"

Samtidigt anklagade han ryssarna för att ha stormat teatern helt i onödan. Den förre tjetjenpresidenten Jandarbijev hade förhandlat med gisslantagarna via telefon.

- Han informerade mig personligen att de lovat släppa gisslan kl 11 på förmiddagen nästa dag.

Zakajev anses tillhöra de moderata tjetjenerna.

Jag hörde inga militanta yttranden om väpnad kamp från talarstolen under de två dagarna. De flesta inläggen var ett rop på hjälp från ett folk i svår nöd.

Varje talare riktade ironiskt nog ett särskilt tack till Danmark för att de haft modet att stå som värd för kongressen.

Danmark bedyrar att gripandet inte har något med de ryska påtryckningarna att göra. Men affären stinker.

Wolfgang Hansson