Popstjärnan och politikern protesterar på ambassaden

Svenskar kräver importförbud av pälsarna från Asien

NYHETER

Kända svenskar rasar mot den grymma behandlingen av hundar och katter i Asien.

- Jag skulle vilja åka till Kina med ett maskingevär, så upprörd är jag, säger Annika Ljungberg, tidigare sångerska i Rednex.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
UPPVAKTNING Annika Ljungberg och Jan Emanuel Johansson besökte Kinas ambassad i går. Men Kina vägrar backa för utländska påtryckningar.

Tillsammans med riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson (s) kräver hon nu importförbud av pälsarna till Sverige.

På ett möte med riksdagens djurrättsgrupp uppmanade Jan Emanuel samtliga partier att skriva på en protest mot produktionen av hund- och kattskinn.

Samtliga partier utom kristdemokraterna och centern har skrivit under.

Möte på ambassaden

- Varken kd eller centern finns representerade i gruppen. Kd har aldrig visat något intresse för djurrättsfrågorna, säger Jan Emanuel.

Tidigare har han motionerat till riksdagen i frågan och även krävt att all päls ska märkas med ursprungsland och djursort.

- Jag vill komma ifrån det här revirpissandet och visa att det här är en fråga som går över blockgränserna. Att det här är fel behöver man inte vara socialist för att se, säger han.

I går träffade Annika Ljungberg och Jan Emanuel Kinas representant i Sverige, Ni Xiaojing på Kinas ambassad, och lämnade över protesten samt en oklippt version av filmen om djurplågeriet i Kina.

- De sa till oss att politiska påtryckningar inte skulle spela någon roll. De är ett stolt folk med gamla traditioner, säger Annika Ljungberg.

Film mot importen

- Kineserna vill ha öppenhet och handla med Sverige. Jag talade om att djurskyddet är en viktig fråga utanför Kina och att det skulle bättra Kinas anseende om de införde en djurskyddslag, säger Jan Emanuel.

Annika Ljungberg och hennes sambo Jens Sylsjö håller även på att spela in en film där inflytelserika och kända svenskar tar avstånd från importen av katt- och hundpäls.

- Målet är att bilda opinion om ett omedelbart importförbud. Så länge vi köper pälsen kommer djuren att fortsätta lida. Jag förstår inte varför man inte gjort något tidigare, säger Annika Ljungberg.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM