De plågas - för att bli mode

Chockbilder avslöjar: Katt- och hundpälsar finns i kläder i Sverige

1 av 5 | Foto: Manfred Karreman/TV 4
NU SKA DEN FLÅS När katten strypts efter några minuter lyfts den upp ur den trånga buren och flås. Skinn från katter och hundar används i modekläder som säljs i Sverige, bland annat i handskar och kapuschonger. Men det är mycket svårt att avgöra skinnets ursprung. På pälsarna används ofta andra namn och det finns ingen lag om märkning.
NYHETER

Katter kvävs i stålsnaror.

Hundar flås levande.

Och Sverige köper in modekläder med skinnen som detaljer.

Förra veckan visade TV 4:s Kalla fakta Manfred Karremans film om handeln med hund- och kattpälsar i Asien. I filmen visas hur djuren knivhöggs och slogs med påkar och hur en hund flåddes när den fortfarande var vid liv.

Många svenskar blev mycket illa berörda av filmen och både organisationen Djurens rätt och Svens-ka kennelklubben blev nerringda av förtvivlade tv-tittare.

Olika benämningar

- Det är omöjligt för konsumenterna att veta om de köper hund- eller kattskinn. På pälsarna står det ofta andra namn i stället, säger Katherine Lindqvist, ordförande för Djurens rätt.

Hundskinn kan exempelvis heta Sobaki, Asian jackal eller Asian wolf. Kattskinn går ofta under namnet Katzenfelle eller Goyangi.

Pälsen förekommer främst i kläddetaljer som på kapuschonger, i handskar och på leksaker.

- Vi har uppvaktat förra jordbruksministern Margareta Winberg och krävt ett importförbud mot katt- och hundpäls. Hon svarade att beslutet måste tas på EU-nivå, säger Kennelklubbens vd Ulf Uddman.

Han säger att den kraftigaste reaktionen kommer från hur djuren behandlades.

Märkning saknas

Efter att dokumentärfilmen visades i Danmark fick danska jordbruksministern 200 000 namnunderskrifter som krävde ett importstopp av pälsarna.

- Svenska jordbruksdepartementet jobbar också med frågan, säger Ulf Uddman.

- Vi kommer inte att ge oss förrän vi har slutat handla med katt- och hundpäls.

De största exportörerna är Kina, Filippinerna och Korea, men i dag märks inte pälsarna med ursprungsland eller från vilket djur pälsen kommer. Konsumentverket har inte heller några planer på att införa en sådan märkning.

- Nej, det finns inga sådana planer i nuläget. Den här frågan har inte upplevts som ett problem tidigare, säger Eva Nilsson, jurist på Konsumentverket.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist gick i går inte att nå för en kommentar.

Therese Holmberg