Det finns en framtid för båda traditionerna

NYHETER

Både halloween och allhelgonahelgen går en lysande framtid till mötes.

Det spår Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns högskola, som forskat i ämnet.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Agneta Lilja, etnolog.

Att halloween är här för att stanna är hon övertygad om. Sjunkande försäljningssiffror för halloweenprylar bevisar ingenting.

– Halloween är inte förknippat med något tvång att köpa presenter, och har man till exempel köpt en ny kostym behöver man ju inte köpa en ny nästa år.

Det räcker att söka på nätet för att se att firandet är fortsatt livfullt och att det har etablerat sig inte minst bland barn och ungdomar.

– Halloween firas, men inte nödvändigtvis på det sätt som vi har föreställt oss. Det var viktigt i början att man maskerade och klädde ut sig, men traditioner omformas alltid efter sitt sammanhang.

Fler intresserar sig

Farhågorna om att halloween skulle slå ut alla helgons dag har också kommit på skam. Halloweens intåg har snarare lett till att också alla helgons dag blivit mer kommersialiserad och omfattande. Fler människor intresserar sig för helgdagen och det har blivit ett överdåd av ljus och pynt på gravarna.

– Man kan fira båda, precis som man kan fira julafton med sina föräldrar och sedan gå ut på diskotek med kompisarna på kvällen, säger Agneta Lilja.

Malin Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM