Minst 13 barn döda i jordskalv

Historiska byggnader förstörda vid jordbävning i södra Italien

1 av 5 | Foto: AP
Ett av förskolebarnen räddas ut ur rasmassorna av en karabinjär.
NYHETER

Halloweenfesten var i full gång på den italienska förskolan när en kraftig jordbävning fick taket att rasa in.

Minst 13 barn och två vuxna har hittats döda efter att skalvet – 5,4 på Richterskalan – på onsdagen skakade södra Italien.

Vid midnatt var cirka 20 barn och en vuxen fortfarande fast i rasmassorna – och för åtta av de barn som hittats var tillståndet allvarligt.

Skalvets epicentrum låg nära Campobasso och byn San Giuliano i området Puglia. Räddningsarbetarna kämpade under kvällen när mörkret fallit i strålkastarsken i resterna av den gula förskolebyggnaden som störtade samman i skalvet. Utanför deras avspärrningar samlades panikslagna föräldrar som om och om igen ropade namnen på sina försvunna barn.

Nästan isolerad

De enda som under kvällen släpptes fram till den lilla byn högt upp i bergen är räddningspersonalen. De 1500 invånarna är nästan isolerade från omvärlden sedan vägar och broar ha förstörts.

Risken för nya ras är stor.

- Det skälver hela tiden. Mellan 30 och 40 skalv har registrerats i dag, säger Aftonbladets Åke Malm, på plats i jordbävningsområdet.

Situationen är svår. Räddningspersonalen hade svårt att nå fram till skolan, eftersom en bro in till byn rasat. Och arbetet går sakta framåt.

Kyrkoherden varnade

- Räddningsarbetet pågår för fullt. Man arbetar med bara händerna – ingen vågar gå in med tunga byggnadskranar för att ta bort taket som rasat över barnen, säger Åke Malm.

Helgledigheten låg framför barn och personal och man hade samlats till Halloweenfest. Det var ett misstag.

- Kyrkoherden ringde till skolan och sa att man inte skulle släppa in barnen, eftersom det varit skalv under natten. Men de lyssnade inte på honom, säger Åke Malm.

Han berättar att skolan är dåligt kontrollerad. Den byggdes på 50-talet och huset saknar jordbävningsstruktur. Resultatet blev att väggarna vek sig och att taket – i armerad betong – rasade in.

- Modernt byggda hus klarar en sådan här jordbävning.

Åtta allvarligt skadade

Ett 50-tal barn – i åldrarna 3 till 6 år – och vuxna stängdes in i ruinerna. Uppgifter gjorde ett tag gällande att de kunde vara fler, men detta korrigerades av räddningstjänsten under torsdagskvällen.

Vid halvåttatiden tiden på torsdagen uppgav räddningstjänsten att omkring 20 av barnen – i åldrarna 3 till 6 år – hade räddats tillsammans med två lärare. Åtta av barnen uppgavs vara allvarligt skadade.

Kvar i rasmassorna fanns ett 30-tal barn. Dessutom hade räddningstjänsten tvingats gräva fram de fem barn och den äldre kvinna som omkom i skalvet. Under kvällen hittades ytterligare fem döda barn och en död kvinna till.

- Barnen fortsätter att prata med oss. De är i två olika grupper i två ”fickor”. Några av dem ligger under bänkar, sade en medlem av räddningsmanskapet under kvällen.

- Folk hör röster. Räddningsarbetarna gräver med händerna i stället för med maskiner för att rädda fler liv, sade en polis.

De båda vuxna omkom när byggnader i närheten av skolan rasade ihop. Myndigheterna befarade att dödstalet kan komma att stiga.

Skalvet drabbade ett stort område och många fick föras till sjukhus med chockskador. Det kändes särskilt i provinserna Foggia och Bari och märktes ända i Toscana. I Salerno rusade människor ut ur banker och andra byggnader. Många flydde ut på strandpromenaden för att undkomma raset.

”Jorden rörde sig under mina fötter”

I Campobasso – där epicentret låg – skapades stor förödelse.

- Jag kunde känna hur jorden bokstavligen rörde sig under mina fötter, säger barägaren Gianfranci Di Ruta till BBC.

- Människor var i chock.

Omring 300 personer från har togs till Campobasso. Och tre helikoptrar från Rom och Pascari var beredda att ta hand om personer i akut behov av specialistvård.

Den senaste svåra jordbävningen i Italien skakade Umbrien 1997. Skalvet som mätte 5,7 på Richterskalan förstörde 9000 byggnader och tolv människor omkom.

Forskare: Inget samband med vulkanutbrottet

Mattias Lundell