Männens alibi håller inte

35-åringen har i förhör erkänt nya övergrepp mot fyra barn i Hörby

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
35-ÅRINGEN 1993 dömdes 35-åringen för sexuellt umgänge med två små flickor. Det var den domen som gjorde att polisen efter 13 år fick upp ögonen för honom och hans kusin.
NYHETER

KRISTIANSTAD

Båda bär skägg.

35-åringen har mörkt kortklippt hår och högt hårfäste. Hans ett år yngre kusin har långt, ovårdat, rödlätt hår.

I går häktades de på sannolika skäl misstänkta för att ha fört bort och mördat Helén Nilsson, 10.

Under den öppna delen av häktningsförhandlingen tittar 35-åringen flera gånger mot domaren och chefsåklagare Pär Andersson. 1993 dömdes han för sexuellt umgänge med två små flickor.

Klädde av dem

Han har under veckans förhör berättat om tidigare okända sexövergrepp mot barn under 80-talet. Alla bodde i Hörby och ett av barnen var en pojke.

- Mannen har klätt av dem och utsatt dem för vissa övergrepp som följer ett mönster, säger en källa till DN.

Efter fem timmars förhandling kommer tingsrättens beslut - båda kusinerna är på sannolika skäl misstänkta för människorov i Hörby kommun och mord i Kristianstad kommun 20-26 mars 1989.

Alibit sprack

Enligt chefsåklagare Pär Andersson har misstankegraden mot de båda männen höjts från skälig till sannolik under de senaste dagarna.

Anledningen är enligt vad Aftonbladet erfar varken ny teknisk bevisning eller vad de själva säger utan förhör med personer i deras närhet.

Kort sagt: det alibi de hade när de första gången förhördes dagarna efter Heléns försvinnande från Hörby den 20 mars 1989 har spräckts.

- Jag kan inte påstå att min klient hade alibi för den aktuella tiden, medger 35-åringens advokat Sven Fagrenius.

Ska överklaga

Båda kusinernas advokater var mycket kritiska efter häktningsbeslutet. Göran Winblad, som försvarar 34-åringen, förklarade direkt att de kommer att överklaga beslutet.

- Det är en tunn bevisning. Vi kanske kunde ha accepterat en häktning på skälig misstanke, men absolut inte på sannolika skäl, säger han.

- Inget nytt har framkommit. Polisen har gjort en jätteblunder som inte redan för 13 eller 10 år sedan undersökte det här, säger Sven Fagrenius.

Avgörande analyser

Analysen av de beslag som gjordes i bland annat 35-åringens sommarstuga och spåren i den bil han ägde 1989 får en avgörande betydelse.

Bland annat ska hundhår som hittats i sommarstugan matchas mot hundhår som hittades på Heléns kropp. Dessutom jämförs männens DNA-profil med den främmande kroppsvätska som hittades på henne.

- Vi väntar på att DNA-undersökningen ska bli klar och fria min klient, säger Sven Fagrenius.

Vittne såg röd bil

Per-Ola Ohlsson