Lundgren vann första ronden

Nu måste vinden vända – annars tvingas moderat- ledaren att avgå

NYHETER

Bo Lundgren har åtta månader på sig att gjuta nytt liv i moderaterna.

Annars tvingas han bort vid den ordinarie partistämman nästa år.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
skuggad av valförlusten Bo Lundgren vann en delseger på den extrainkallade moderatstämman i går. Men nu måste Lundgren visa att han kan vända den negativa trenden från valet - annars tvingas han gå på nästa ordinarie stämma.

För exakt 47 dagar sedan gjorde moderaterna sitt sämsta val sedan 1973. Mer än var tredje väljare övergav partiet.

I en taktisk och demokratiskt väl avvägd manöver svarade partiledaren Bo Lundgren på valförlusten genom att utlysa en extra partistämma. Dessutom ställde han sin plats till förfogande.

När valberedningen i går presenterade sitt förslag till ny partistyrelse stod det klart att Lundgren vunnit en första delseger i kampen om makten i partiet.

Valberedningen föreslår inte bara att Lundgren ska sitta kvar. De vill dessutom att de båda vice partiledarna, Chris Heister och Gunilla Carlsson, blir kvar på sina poster. Bingo för Lundgren?

Att valberedningen efter väljarnas misstroendeförklaring anser att partiet i fortsättningen ska ledas av precis samma trio som tidigare är märkligt. Men förklaringen är enkel.

Det fanns ingen motkandidat till Lundgren. Ingen var beredd att kandidera mot honom på extrastämman nästa fredag.

Leijonborgeffekt

Partiets nye gruppledare i riksdagen, Fredrik Reinfeldt, tycker uppenbarligen att frågan är för tidigt väckt. Stockholms borgarråd Kristina Axén Olin, också en tänkbar utmanare, saknar helt erfarenhet av rikspolitik.

Både Lundgren och valberedningen hoppas på en Leijonborg- eller Perssoneffekt.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg var uträknad ett år före succévalet i höstas. Den interna kritiken av Göran Persson (s) var kraftig åren efter att han valts till partiledare. Nu rider han på en personlig framgångsvåg av sällan skådat slag.

Moderaterna hoppas att Bo Lundgren efter tre motiga år som partiledare ska begåvas med samma oväntade svängning i opinionen.

Men även om partiets högsta ledning föreslås få sitta kvar är missnöjet med "bunkergänget" och budskapet stort. Det visar sig inte minst genom den kompletta skalömsningen i skiktet under den högsta ledningen.

I partistyrelsen byts åtta av tio ordinarie ledamöter ut. Sedan valet har moderaterna dessutom bytt gruppledare i riksdagen och ekonomisk talesman, partisekreteraren har fått sparken och vice ordföranden lämnat rikspolitiken. Till det ska läggas att partiets Gossen Ruda, Anders Björck, utsetts till landshövding.

I mitten av september nästa år samlas moderaterna igen, denna gång till ordinarie partistämma. Det innebär att Bo Lundgren har åtta månader på sig att bevisa att han är rätt man för moderaterna.

Ny självkänsla

Med sina gamla vice ordföranden och ett helt nytt ledarskikt måste han senast i mitten av sommaren göra troligt att partiet är på rätt väg. Då måste det finnas en ny självkänsla i partiet och en föraning om att de skraltiga opinionssiffrorna är på väg att vända.

Alternativet är att moderaterna leds av någon annan än Bo Lundgren i valrörelsen 2006.

Lena Mellin