Hårdare tag väntar i Israel

NYHETER

Regeringskrisen i Israel är dåliga nyheter för hoppet om fred.

Premiärminister Ariel Sharon försöker rädda sig kvar vid makten.

Hjälpen kommer från högerextremisterna.

Det innebär hårdare tag mot palestinierna.

Sharon har redan börjat flirta med högeralliansen under Avigdor Lieberman för att få den majoritet som krävs för att han ska kunna sitta kvar efter arbetarpartiets avhopp från samlingsregeringen.

Fanatikernas stöd är inte gratis.

Till ny försvarsminister har Sharon utsett förre överbefälhavaren Shaul Mofaz, en hök som varit ansvarig för vårens våldsamma israeliska offensiv i palestinska städer och byar.

Med en ren högerregering kan alla fredsmäklare lika gärna åka hem från Mellanöstern.

Allt fredsarbete kommer att avstanna. I stället dras tumskruvarna åt ytterligare mot den palestinska civilbefolkningen.

På plussidan finns två saker.

Sharons nya regering får en så bräcklig majoritet att den inte kommer att överleva särskilt länge. När den faller är nyval det enda realistiska alternativet.

Parti i dödsryckningar

Arbetarpartiets beslut att fälla regeringen är det första livstecknet från ett parti som de senaste två åren legat i dödsryckningar. Partiledaren Benjamin Ben-Eliezer verkar nu beredd att åter presentera ett alternativ som innebär mindre konfrontation och mer samarbete med palestinierna. Eller som han själv uttryckte det, "det är dags att visa palestinierna en strimma av ljus i horisonten".

Under Sharons enhetsregering har arbetarpartiet med sådana profiler som fredspristagaren Shimon Perez passivt hängt med på en politik som inneburit rekordmånga döda och skadade (både israeler och palestinier) och som i praktiken har satt fredsavtalet från 1993 ur spel.

Pinsamt för partiet och katastrofalt för chanserna till en slutgiltig fred.

Väljarnas straff

Samtidigt tar arbetarpartiet en risk. Förra gången straffades de av väljarna för de långtgående eftergifterna till palestinierna i fredsförhandlingarna.

Snart två år med Sharon har å andra sidan med blodig tydlighet visat att massivt våld inte ger Israel eller dess invånare säkerhet.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM