Snattare fick 50 år i fängelse

Domen kan vara ett brott mot USA:s grundlag

NYHETER

LOS ANGELES

Nu blir Kaliforniens stenhårda lagar mot återfallsförbrytare ett fall för högsta domstolen.

Detta sedan Gary Ewing dömts till minst 25 års fängelse för att ha stoppat tre golfklubbor i sina byxor och Leandro Andrade till 50 års fängelse för att ha stulit nio barnfilmer på video.

Foto: AP
Gary Ewing dömdes till minst 25 år i fängelse för att ha stulit tre golfklubbor. Leandro Andrade snattade nio barnfilmer och dömdes till 50 år.

Ingen delstat i USA sätter åt återfallsförbrytare lika hårt som Kalifornien.

På tisdag kommer högsta domstolen att ta upp Andrades och Ewings fall och ta ställning till hur långt delstaterna kan gå när det gäller att sätta dit återfallsförbrytare för brott som i vanliga fall bara leder till minimistraff.

Stal barnfilmer

Andrade, 45, hade tre gånger fällts för inbrott när han 1995 åkte fast för att ha stulit fem barnfilmer från ett varuhus. Två veckor senare, när han var fri mot borgen, greps han för att ha stulit ytterligare fyra filmer.

Han fälldes för snatteri och dömdes till fängelse i 50 år till livstid.

En högre instans kallade straffet så grovt överdrivet att det bröt mot den amerikanska grundlagen.

Kalifornien överklagade.

Nu är det upp till högsta domstolen att ta ställning till den lag - Three strikes - som 72 procent av Kaliforniens väljare röstade igenom 1994. Enligt den ska en brottsling som tidigare fällts för två grova brott - såsom våldtäkt, mord, rån och inbrott - dömas till mellan 25 års fängelse och livstid.

Avtjäna hela straffet

Lagen slår också fast att brottslingarna måste avtjäna hela sitt straff innan de kan få villkorlig frigivning.

Mer än 7 100 personer avtjänar just nu brott mot den så kallade Three strikeslagen.

- En person ska inte behöva sitta inne resten av sitt liv för att ha stulit tre golfklubbor, säger Ewings advokat Quin Denvir.

Juridikexperten Gerald Uelmen i Santa Clara varnar advokaterna för att ta ut segern i förskott.

- Det kommer at bli mycket svårt för dem att få en majoritet av domarna att ta ställning mot Kaliforniens straffsatser, säger han.

Magnus Sundholm