Ryttare sköts av sin granne

66-åring retade sig på att hästen lockade flugor

NYHETER

ÖSTANBJÖRKA

När den 66-åringen såg en 26-årig granne rida fram och tillbaka på den allmänna vägen gick han ut på verandan och sköt hästen.

Sedan sköt han ryttaren.

På fredagen häktades 66-åringen misstänkt för dråpförsök.

Skottdramat utspelade sig i den lilla byn Östanbjörka två mil utanför Ludvika. Vid lunchtid i går skulle 26-åringen och hans flickvän filma en av sina islandshästar. Mannen red fram och tillbaka på en av byvägarna.

66-åringen som tidigare hotat det nyinflyttade paret tog fram ett gevär och sköt från 200 meter.

Först hästen genom halsen.

Sedan mot den chockade ryttaren.

Grannar som hörde skottlossning ringde polis och ambulans.

26-åringen låg skottskadad ute på åkern i över en och en halv timma innan han fick vård. Polis och ambulanspersonal vågade inte ta sig fram till honom av rädsla för att bli skjutna.

Skytten stod kvar

Den 66-årige skytten stod fortfarande på verandan med sitt jaktgevär.

Flickvännen räddade antagligen 26-åringens liv.

– Hon gick fram till 66-åringen och övertalade honom att lugna ner sig, säger Folke Andersson, den polisman som hade hand om utredningen på plats.

66-åringen greps och 26-åringen fördes svårt skadad till Falu lasarett. Under kvällen opererades han. Läkarna bedömer inte hans skador som livshotande.

Det är inte första gången som 66-åringen varit hotfull. Tidigare i höst gick han till angrepp mot två flickor 8 och 12 år som red på samma byväg.

– Han hämtade en påk och gick emot dem och hotade, mina flickor blev livrädda, berättar deras mamma.

26-åringen och hans flickvän flyttade till byn för två månader sedan. Med sig hade de ett antal islandshästar. Under sommarsäsongen arrangerar de turridningar vid Säfsen.

Deras granne störde sig från första stund på hästarna.

– Han sa att hästarna skulle dra till sig flugor och han kom med hotfulla kommentarer, säger den kvinna som hyr ut gården till det unga paret.

Hästen sköts i halsen

Hon berättar också om ett tidigare tillfälle då mannen pekat med gevär mot personer som ridit förbi hans hus och förbjudit dem att rida förbi på den allmänna vägen.

Islandshästen blev skjuten i halsen. Kulan gick rakt igenom. I går hjälpte flera frivilliga till med att ta hand om hästen.

– Det är ett mirakel att hästen överlevde. Vi har fört den till Strömsholm för vård, säger distriktsveterinär Eva Dahlberg.

Den 66-årige mannen begärdes i går häktad för mordförsök, alternativt försök till dråp.

Polisen beslagtog sju jaktvapen i hans hus.

Zendry Svärdkrona