Telia tar betalt när det är upptaget

Kunderna har inte beställt tjänsten

NYHETER

Nu ska det kosta även när det är upptaget i telefonen hos personen man ringer till. Det är en ny tjänst som Telia marknadsför som kostnadsfri som nu får abonnenterna att gå i taket.

Den nya tjänsten har inte kunderna beställt utan den har kommit automatiskt. Det är de abonnenter som har telesvar som berörs av nyheten - samt alla som ringer dem.

Istället för att det tutar upptaget hörs en röst som säger att det är upptaget. Då dras en öppningsavgift från den som ringer. Sedan kan man välja att tala in ett meddelande medan taxan tickar på.

För att lyssna av meddelande måste mottagaren sedan ringa upp telesvar, vilket också kostar pengar. På det viset tjänar Telia in pengar både från den som ringer och från den som blir uppringd. Trots det marknadsförs tjänsten som kostnadsfri.

- Den kostar ingenting överhuvudtaget att ha, säger Markus Wilhelmsson som är divisionschef inom Telia Networks och ansvarig för tjänsten på Telia till Sveriges Radio Stockholm.

De senaste dagarna har Telias kundtjänst tagit emot samtal från upprörda kunder som betackar sig tjänsten de aldrig beställt.

Så här kopplar du ur tjänsten:

Om du vill koppla ur funktionen "Vidarekoppling till Telesvar vid upptaget" gör du så här:

Susanna Vidlund