Nya skalv skakar Italien

30-tal barn klämdes ihjäl i rasmassorna

Foto: ap
Räddningsarbetare ger första hjälpen till ett av offren för jordskalvet. 29 personer har avlidit.
NYHETER

Dödssiffran efter torsdagens jordskalv, då en skola rasade samman i bergsbyn San Giuliano i Italien, steg under fredagen till 29 personer.

Minst 27 av de döda är barn.

På fredagen skakades södra Italien av nya skalv och hela byn har nu evakuerats.

Aftonbladets utsände Åke Malm rapporterar från ett uppgivet San Giuliano där skräcken sprider sig efter nya skalv på fredagseftermiddagen. Myndigheterna har utfärdat total evakueringsorder för alla invånare i byn.

– Folk är jätterädda. Många gamla tvingas lämna sina hem där de har bott i åratal, säger Åke Malm på fredagskvällen.

Men några nya rapporter om skadade eller döda har inte kommit.

– Jag har hört uppgifter om smärre blessyrer men inget som liknar det vi sett i skolan.

27 barn döda

Ett 30-tal barn dödades när deras skola rasade samman på torsdagskvällen. Hittills har totalt 29 kroppar grävts fram ur rasmassorna och 27 av de döda är barn.

– Räddningssällskapet har tagit hit kranbilar och grävskopor. De räknar inte med fler överlevande utan gräver efter döda nu, säger Åke Malm.

Åttaårige Angelo som räddades från rasmassorna tidigt på fredagsmorgonen kan vara den sista överlevanden efter katastrofen.

– Han fick en spontan applåd. Angelo hade flera frakturer men allt tyder på att han kommer att överleva, säger Malm.

Misstanke om byggfusk

Skolan hade byggts ut och på fredagseftermiddagen framfördes misstankar om att ombyggnationen inte gått rätt till. Frågan kommer att utredas vidare av åklagare.

– Av ekonomiska skäl hade kommunen byggt till en andra våning på skolan. Men man tog inte hänsyn till i vilket skick byggnaden befann sig i. Nu misstänker man att den inte klarade av den ökade tyngden, säger Åke Malm.

Tältläger har upprättats runt om byn för de hemlösa. Tanken är att de ska fungera som en tillfällig lösning men många oroar sig för att det kommer att dröja innan myndigheterna lyckats renovera alla hus.

– Först måste man undersöka hur många hus som måste totalrenoveras och hur många som kan repareras. Det är inte gjort i en handvändning. Nu kommer dessutom vintern snart och det kan bli väldigt besvärligt för de här människorna de närmaste månaderna. Folk är livrädda för att bo i de baracker som myndigheterna sätter upp eftersom de riskerar att behöva bo där i flera år, säger Åke Malm.

Åke Malm, Ulrika Nordin, Susanna Vidlund,

ARTIKELN HANDLAR OM