Långa fängelsestraff för kidnappning

NYHETER

Två 21-åringar som kidnappat och misshandlat en man i dennes hem på Värmdö utanför Stockholm, dömdes på fredagen till stränga fängelsestraff.

Kidnapparna väntade på mannen när han kom hem från jobbet en kväll i september. De förde bort honom och misshandlade och rånade honom.

På fredagen föll domen mot de tre gärningsmännen. Den 21-årige man som tagit initiativ till kidnappningen, döms till sex och ett halvt års fängelse för bland annat människorov och grovt rån. Ytterligare en 21-årig man som deltagit i misshandeln döms till fem års fängelse och den tredje får två års fängelse för medhjälp till människorov och grovt rån.

De tre unga männen ska tillsammans betala 145 000 kronor i skadestånd till offret.

Trängde sig in i hemmet

Vid 19.30-tiden den 9 september knackade två främmande unga män på ytterdörren till det radhus på Värmdö där familjen bor. En trappa upp sov parets ettårige son.

Kidnapparna trängde sig in i huset och hotade frun. De inväntade mannen och sa till kvinnan att de skulle döda både henne och barnet om hon kontaktade polisen. I polisförhör har kvinnan berättat att männen drog på sig blå plasthandskar för att inte lämna några spår efter sig.

När mannen kom hem misshandlade de honom på altanen och släpade sedan med honom till en parkeringsplats där han knuffades in i en bil. I bilen väntade den tredje unge mannen som fungerade som chaufför.

Bands fast naken vid en björk

Kidnapparna tog med sig mannen till ett skogsparti några kilometer bortanför hemmet. Där tvingades han klä av sig alla kläder och bands vid en björk. Mannen utsattes för sparkar och slag och en av kidnapparna ska även ha bränt honom i pannan med en glödande cigarett.

Kidnapparna tog mannens tillhörigheter, en Rolex-klocka och en plånbok med 8 000 kronor i kontanter. Sedan tvingade de med honom till en bankomat för att ta ut hans resterande tillgångar.

Sent på kvällen släpptes mannen. Han tog sig hem till radhuset igen efter att ha uppsökt sjukhus men fick inte mycket sömn. Mannen hade berättat att han förvarade ett par tusen kronor i mynt i hemmet och på natten återvände kidnapparna för att kräva mer pengar. Tack vare att familjen hade kopplat in polisen kunde kidnapparna gripas på bar gärning.

Ulrika Nordin