Han tar på sig gisslandramat i Moskva

NYHETER

Den tjetjenske rebelledaren Sjamil Basajev tog på fredagen på sig skulden för gisslandramat på teatern i Moskva då hundratals personer miste livet.

Foto: AP
Den tjetjenske rebelledaren Sjamil Basajev ska i ett uttalande på fredagen ha tagit på sig skulden för gisslandramat i Moskva.

Basajevs uttalande publiceras på rebellernas egen hemsida.

Ryssarna har tidigare utpekat Basajev som hjärnan bakom terrorattacken mot teatern i Moskva och hävdat att Tjetjeniens valde president Aslan Maschadovs informerats om planerna.

På hemsidan skriver Sjamil Basejev att Maschadov inte hade något att göra med operationen och ber honom om ursäkt för att han dolt planeringen och utförandet av attacken. Han meddelar även att han avgår från sin post i Tjetjeniens separatistregering.

Varnar för nya attacker

Basajev varnar för fler och mer förödande attacker. "Nästa gång kommer vi inte att framföra några krav och inte att ta några som gisslan. Huvudsyftet är att knäcka fienden och åstadkomma maximal skada", skiver han på hemsidan kavkaz.org. enligt nyhetsbyrån AP. Meddelandets äkthet har dock inte bekräftats av andra källor.

Den ryska ledningen har länge betraktat Besejev som "Rysslands fiende nummer ett". 1995 gjorde han sig känd när han tog flera hundra personer som gisslan på ett sjukhus i södra delarna av Ryssland. Han misstänks också ligga bakom de bombdåd som dödade över 300 ryssar i Moskva 1999 och föranledde att de ryska trupperna åter gick in i Tjetjenien.

– Basajev försöker skydda Maschadov från skuld, för att spara honom för framtida politiska lekar, säger Rysslands talesman för Tjetjenien, Sergej Yastrzhembski, enligt nyhetsbyrån ITAR-Tass.

Flera döda i Tjetjenien

Aslan Maschadov valdes till president i Tjetjenien 1997. Han fördömde snabbt separatisternas intrång i teatern i Moskva i förra veckan.

Sex ryska soldater och flera tjetjener har dödats i sammandrabbningar mellan ryska trupper och rebeller i Tjetjenien det senaste dygnet, uppger AP.

Den ryska armén har trappat upp efterspaningarna av tjetjenska rebeller efter gisslandramat i Moskva i förra veckan.

119 ur gisslan och ett 50-tal attentatsmän dödades när ryska specialtrupper stormade teatern med hjälp av någon form av gas.

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM