Virus tvingar sjukhus att stänga

Smittsamt magvirus härjar - två avdelningar stängda

NYHETER

MALMÖ

Två avdelningar på Universitetssjukhuset MAS har stängts och isolerats sedan sjukhuset konstaterat ett mycket smittsamt magvirus.

Fem patienter och en anställd har hittills insjuknat, skriver Sydsvenska Dagbladets nätupplaga.

- Vi har fått rapporter om att det rör sig om ett calici-virus, men vet inte ännu om det är samma virus på båda avdelningarna, säger Ingemar Sernbo, verksamhetschef på ortopeden, till tidningen.

Calici-viruset slår ofta till mot sjukhus under vinterhalvåret. De smittade drabbas av magont, diarré och häftiga kräkningar.

Ingemar Sernbo säger att MAS infört strikta hygienregler. Personalen på de båda stängda avdelningarna bär munskydd och plasthandskar.

- Fördelen med sådana här virus är att de går fort över, säger Sernbo. Har man bara strikt hygien ska det inte vara någon fara för spridning.

De allra flesta magsjukeutbrott orsakas av calici-virus, som kan spridas på flera sätt. Smittan kan till exempel spridas via mat, ofta kalla rätter som skinka eller sallad, där hygienen varit bristfällig i något led, skriver tidningen.

De avdelningar som nu stängts är neurologavdelningen och en akutvårdsavdelning, men inte akutmottagningen. Sammanlagt berörs ett 40-tal platser.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM