”Vi bad ihop i 16 timmar”

Katedern räddade livet på lärarinnan och hennes elev

NYHETER

SAN GIULIANO DI PUGLIA

Hon lyckas fortfarande stå upprätt.

Men sorgen hon känner när hon tänker på hela sin skolklass är nästan mer än vad lärarinnan Clementina Simone orkar bära.

- Vi kurade ihop oss under lärarskrivbordet när hela taket rasade in. Vi talade och bad tillsammans i 16 timmar.

Foto: GREGORIO BORGIA/AP
KUNDE INTE RÄDDA ALLA Clementina Simones klass hade precis börjat leka spöken på skolans första halloween-fest. Nu finns ingen kvar i byn som är född 1996.

Clementina vet att hon trots allt är mera lyckligt lottad än sin kollega Carmela Ciniglio. Carmela dog tillsammans med hela sin förstaklass.

- Det finns ingen längre kvar från generationen 1996, säger Clementina. Den här byn har inte längre någon framtid.

Hon minns med förskräckande klarhet varje sekund. Hur de hade börjat leka spöken vid skolans första halloween-fest. Plötsligt skakade det till och hon skrek:

- Fort, under bänkarna.

Sedan kom taket och väggarna instörtande.

- Jag hann inte säga mer än bänk" På tre-fyra sekunder var katastrofen över oss. Bredvid mig hade jag en liten pojke som fastnat med armen mellan katedern och betongblocket. Armen var krossad men han var för chockad för att känna några smärtor.

- Tror du läkarna kan laga min arm, undrade han och Clementina försäkrade att hon trodde det.

Allt i samma hus

I går kväll drogs det sista offret för jordbävningen fram ur rasmassorna som en gång var San Giulianos skolbyggnad. Kommunledningen hade byggt till en våning ovanpå den gamla byggnaden. På så sätt kunde man koncentrera förskola, grundskola och mellanstadiets tre klasser i en och samma byggnad. Det betydde att man sparade in på uppvärmning, städning och personal.

I dag har åklagarna i grannstaden Larino hämtat alla dokument för att se om byggregler och -normer efterlevts. Men svaret förefaller enkelt: den enda byggnad som störtade in i byn var skolhuset.

Nytt skalv i går

Att krisen inte är över stod klart klockan 16.08 igår. Ett nytt skalv som mätte 5,3 på Richterskalan slog till just när räddningsmanskapet letade efter de sista två offren. Några minuter senare beordrades total evakuering av San Giuliano. De 1 200 överlevande får bo i tält på fotbollsplanen de närmaste dagarna.

Men Angelo, 8-åringen som mirakulöst räddades strax efter klockan 4 på morgonen, märkte ingenting av skalvet. Han var nedsövd på sjukhuset i Teramo. Läkarna opererade hans svårt skadade armar och ben.

10 000 skolor ligger i riskzoner

Åke Malm