Politiska fångarna sitter kvar i hemliga fängelser

NYHETER

NICOSIA

Tusentals fångar hålls fortfarande i hemliga fängelser i Irak trots att Saddam Hussein i förra veckan lovade att alla skulle släppas.

Foto: AP
Efter valet släppte Saddam de kriminella fångarna fria - medan de politiska sitter kvar.

Mängder av jublande fångar vällde ut ur det ökända Abu Ghuraib och andra fängelser när portarna öppnades. Men de var kriminella som straffats för mord, stöld och annat.

De anhöriga till de politiska fångarna väntade förgäves.

Hemliga fängelser

Amnesty International har fått oroande rapporter om hemliga fängelser i Irak.

- Med tanke på att tusentals människor fram till nyligen hölls utan åtal eller rättegång är det högst sannolikt att ett stort antal fortfarande hålls kvar i hemlighet, säger talesmannen Neil Durkin från London.

FN har samma information.

Jalal Jabar, ledare för Free Iraqi Council, säger att han känner till cirka 270 hemliga fängelser men att andra talar om omkring 400.

- Det är allmänt känt. De ligger i stora hus utanför samhällen och städer. Men de som sitter där är inga riktiga politiska fångar. Det är folk som klagat på Saddam Hussein eller regimen.

Sunni har makten

De flesta tillhör majoriteten shiamuslimer, men sunnimuslimerna har makten i Irak.

- Tiotusentals öden är okända. Fångar avrättas hela tiden utan att familjerna underrättas, säger ayatollah Muhammad Baqir al-Hakim, ledare för den största shiamuslimska oppositionsgruppen.

Eva Boss