40-talisterna vinner – igen

...och 80-talisterna får betala deras liv i lyx

1 av 3 | Foto: peter knopp
ÅKER SNART PÅ KRYSSNING Harriet Jildergård, 56, och Bosse Jildergård, 59, gifte sig revoltåret 1968 och flyttade ihop i en trea. 1977 gick flyttlasset till radhuset i Sollentuna. ”Vi lånade 335 000 kronor, en stor investering då men nu ligger marknadspriset på 1,7 miljoner”, säger Harriet. Harriet är personaladministratör inom socialtjänsten och Bosse säljare på ett grusföretag. De tjänar 46 000 kr i månaden tillsammans och bor billigt. Månadskostnaden är 3 500–4 000 kronor och pengarna räcker till fyra eller fem utlandsresor varje år. ”Snart åker vi på kryssning genom Panamakanalen”, säger Bosse.
NYHETER

40-talisterna Bosse och Harriet bor billigt i radhus.

80-talisterna Elin och Sofia bor i en husvagn och lever på studiebidrag.

Kommer tjejerna att få lika hög standard som 40-talisterna i framtiden?

- Nej, inte vad man kan se nu, säger framtidsforskaren Ivars Jegers.

40-talisterna är den största generationen i Sverige men det fanns gott om plats på universiteten när de skulle utbilda sig och sedan tog en högkonjunktur-rusig arbetsmarknad emot dem.

- Det är nog inte den generation som tjänat bäst under sitt arbetsliv men de har kompenserat sig med en högre fastighetsförmögenhet. Miljonprogram, inflation, räntesubventioner - man kan nästan säga att de fick betalt för att bo, säger ekonomiprofessorn Thomas Lindh.

Rätt plats, rätt tid

Efter kriget har barn i västvärlden kunnat räkna med att få det bättre än sina föräldrar men det är inte säkert att det gäller 80-talisterna.

- Nej, inte vad man kan se nu. Ingen kommer att få det så bra som 40-talisterna. De har lyckats vara på rätt plats vid rätt tid och har kunnat dra nytta av alla reformer, säger Ivars Jegers.

Thomas Lindh är mer försiktig:

- Vi vet knappt något om 80-talisternas livsinkomst än. De kan avancera till välbetalda jobb och ta igen 40-talisternas försprång. Men mycket är osäkert. Hur går det på börsen? Räcker arbetskraften? Klarar vi oss från konflikter?

40-talisterna har hyfsade löner, betalar skatt och kräver lite av samhället i form av dagis, skolor och vård. Just nu fungerar jättegenerationen som ett lokomotiv för Sveriges ekonomi.

Slut på det roliga

Tyvärr upphör det roliga snart - de går i pension. De slutar betala skatt och ska i stället ha pension. Så småningom blir de skröpliga och behöver vård.

80-talisterna ska betala.

Ivars Jegers har lösningar:

- Staten kan hålla inne 40-talisternas privata pensionspengar tills de är 75 för att få dem att fortsätta arbeta. En trevligare variant är att sänka arbetsgivaravgifterna och inkomstskatterna för dem, säger han.

Men undersökningar visar att 40-talisterna snarare vill gå i pension flera år före 65 års ålder.

Högljudd kravmaskin

Det blir också svårt för politikerna att fatta tuffa beslut eftersom pensionärerna snart är landets största intressegrupp.

- De kommer inte att stå med mössan i hand som sina föräldrar. De kommer att stå på tå och skrika i falsett, säger Ivars Jegers.

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM