Han tar på sig skulden för dramat

Krigsherren Basajev "tackar Gud för den hjälp han visat"

NYHETER

Den tjetjenske krigsherren Sjamil Basajev har redan ett pris på sitt huvud.

I går höjdes det.

Då tog han på sig skulden för gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva.

Foto: AP
han erkände - på nätet Den tjetjenske krigsherren Sjamil Basajev erkände i går att han låg bakom gisslandramat i Moskva, som dödade över 100 personer. På sin hemsida tackar han Gud att han fick föra kriget hem till Ryssland.

Ryssarna anklagar Aslan Maschadov, som valdes till Tjetjeniens president 1997, för att vara en av anstiftarna till gisslandramat.

Men Basajev svär honom fri från ansvar.

Fiende nummer ett

Basajev "tackar Gud för den hjälp och nåd han visat" när rebellerna slog till "mitt i den ryska fiendens kula".

Basajev, redan tidigare utsedd till Rysslands fiende nummer ett, ber sina kamrater och president Maschadov, som numera leder Tjetjeniens separatistregering, om förlåtelse för att ha planerat och genomfört den brutala attacken i hemlighet, utan att meddela dem.

- Vi tackar Gud för att vi fick tillfälle att föra kriget hem till Ryssland, säger Basajev på sin hemsida på internet.

Samtidigt talade han om att han avgår ur separatistregeringen för att kämpa vidare på sitt eget sätt.

Ryssarna kräver nu att Rijadus Salichin, den grupp som leds av Basajev, ska föras upp på USA:s allt mer omfattande terrorlista.

En amerikan dödad

Ett av skälen är att gruppen också hotar amerikanska liv. En 49-årig amerikan dödades när ryska insatstrupper stormade teatern.

Redan 1999, då Basajev anklagades för att ligga bakom terrordåden mot flera bostadshus i Moskva, hotade han att slå till mot Ryssland:

- Den ryska statsledningen ska snart få visa hur de bekämpar terrorism i sina egna städer. Och det kan ske snart. Jag har män och utrustning för en sådan operation, sa han då.

800 hölls som gisslan i 58 timmar

Svante Lidén