- Ett under att hon överlevde

13-åring bjöds på hembränt – blev medvetslös med fem promille

NYHETER

En 13-årig flicka bjöds på hembränt och coca-cola på en ungdomsfest i Årjäng.

När hon medvetslös fördes till sjukhus hade hon 5 promille i blodet.

- Det är ett under att hon överlevde, säger flickans mamma till Aftonbladet.

Flickan är nu helt återställd efter spritförgiftningen och tillbaka hemma hos sin oroliga familj efter två dagar på sjukhus.

Det kunde ha slutat betydligt värre.

- Många föräldrar tror säkert, precis som jag tidigare, att något sånt här inte kan hända deras barn, säger mamman.

- Men jag har naturligtvis också varnat min dotter för vad som kan hända om man dricker alkohol. Ungdomar är nyfikna och vill testa. På något sätt hoppas jag därför att det som hänt i alla fall kan få andra ungdomar att tänka till. Hembränt är livsfarligt.

Fylla under höstlovet

Den senaste tiden har en rad tragiska tillbud inträffat som en följd av det stora ungdomsfylleriet under höstlovet.

Speciellt Värmland har drabbats av en våg av hembränt. Förra helgen avled en 16-årig pojke i Nordmark av alkoholförgiftning efter att ha druckit hembränt på en ungdomsfest.

Den 13-åriga flickan i Årjäng spritförgiftades i måndags kväll. Flickan som går i sjunde klass hade skollov. Tillsammans med några jämnåriga kompisar hade hon gått ut för att hitta på något kul.

Flickorna hamnade i en lägenhet i centrala Årjäng. Där bor en 25-åring som brukar ordna fester under helger och skolledigheter.

Ett tiotal ungdomar i åldrarna 12-17 år hade kommit till festen. På bordet stod coca-cola-flaskor och en femlitersdunk med hembränt som alla fritt kunde förse sig från.

- Mannen är nu anhållen, misstänkt för brott mot alkohollagen, säger kriminalinspektör Mats Sjöblom som leder förundersökningen vid Värmlandspolisen.

Om brottet anses som grovt riskerar mannen fyra års fängelse.

Minns bara början

Flickan minns bara början av kvällen. Hon drack några glas och sedan blev allt en dimma.

Kriminalinspektör Mats Sjöblom vill varna för hembränt och hoppas att ungdomarna ska bli mer försiktiga efter det som skett.

- De vet ju inte vad de häller i sig, hur starkt det är eller hur kroppen ska reagera, säger han. Det kan ju också vara rena giftet de fått tag på.

"Tala med era barn"

Den 13-åriga flickans mamma säger:

- Det är svårt att få tonåringar att ta till sig varningar, de tycker ju själva att de vet bäst. Men nu när allhelgonahelgen är här måste alla föräldrar i alla fall tala med sina barn om faran med att dricka alkohol.

Thomas Gustafsson