50 unga dör av alkohol - varje år

NYHETER

Inom loppet av bara ett par veckor har en svensk tonåring dött och två skadats allvarligt sedan de druckit hembränd sprit.

Enligt statistiken ökar inte ungdomsfylleriet i Sverige. Men varje år dör uppemot 50 ungdomar av alkoholförgiftning.

En 16-årig pojke i Filipstad dog förra helgen efter att ha druckit svartsprit. Två tonårsflickor, 13 och 14 år gamla, fick i veckan föras till sjukhus sedan de druckit hembränt. 13-åringen hade enligt polisen fem promille alkohol i blodet. Hon klarade sig dock utan livshotande skador.

- Det är extremt mycket. Jag har aldrig stött på någon med så hög promillehalt, säger Therese Eriksson, socialsekreterare vid Maria ungdom i Stockholm, en enhet dit alkohol- och narkotikapåverkade ungdomar förs.

De flesta ungdomar som kommer till mottagningen har 0,7-2,5 promille.

Enligt forskning minskar intresset för hembränt i Sverige. Det är dock vanligare att dricka svartsprit bland ungdomar eller andra grupper som har ont om pengar.

- Ungdomarna dricker jättefort, häller i sig ren starksprit. Har man då dessutom liten kroppsvolym så får man snabbt en hög promillehalt, säger Sven Andréasson, alkoholläkare på Folkhälsoinstitutet.

Sker i smyg

I nästa vecka inleds ett ''svartsprit-seminarium'' i Stockholm, där bland andra polis och tull ska försöka hitta metoder för att effektivisera bekämpningen av hembränt.

- Ofta går den här spriten till ungdomar och missbrukare. Det är lätt att supa ner sig när den kanske bara kostar några kronor litern, säger Harald Boström, chef för polisenheten på Rikspolisstyrelsen i Stockholm.

Uppemot 50 ungdomar upp till 24 år dör till följd av alkoholförgiftning varje år, uppskattar Sven Andréasson vid Folkhälsoinstitutet:

- Det finns ingen exakt statistik, men uppskattningsvis är det så många. Unga är klart överrepresenterade.

Totalt dör ett hundratal personer om året i alkoholförgiftning. Hembränt ger inte större risk att drabbas av alkoholförgiftning än annan sprit.

- Men när man dricker hembränt sker det ofta i smyg, så risken är att det inte finns någon som observerar och kan hjälpa, säger Sven Andréasson.

Förgiftningen leder till en gradvis utslagning av hjärnans olika funktioner. De flesta som dör gör det därför att de kvävs av sina egna spyor. Kommer den drabbade bara till sjukhus där man kan kontrollera att andningsvägarna hålls fria går det även att klara patienter med mycket hög promillehalt.

Cannabis och rohypnol

På Maria Ungdom har man inte uppfattningen att det är så vanligt med hembränt i Stockholm, även om det förekommer. Däremot sker ett omfattande missbruk av cannabis och rohypnol.

Under förra året togs drygt 1500 ungdomar in på Maria ungdomsmottagning, det högsta antalet sedan verksamheten startade 1966. Majoriteten av dessa hade druckit stora mängder alkohol. I år tror man att besökssiffran blir ännu högre.

Therese Eriksson vill inte spekulera i vad ökningen beror på. Men en orsak kan vara att skolorna väntar längre med att ingripa.

- Skolorna vet inte vilka mandat de har, och det finns en rädsla för hur man ska hantera det. Det förekommer ganska ofta att elever röker cannabis på skolan utan att man griper in, säger Therese Eriksson.

Karin Poring/TT