50 unga dör av sprit – varje år

"Barn som dricker i smyg får ingen hjälp när de blir medvetslösa"

NYHETER

Ännu en ung flicka var nära att dö av spritförgiftning sedan hon druckit hembränt och förlorat medvetandet.

Varje år avlider runt 50 ungdomar av alkoholförgiftning i Sverige - de flesta av dem har druckit hembränd sprit.

Foto: TOMMY MARDELL
FESTAR GÄRNA 14-åringarna Anna, Sofia, Helena och Julia gillar att festa. Själva brukar de undvika att dricka hembränt. Alla känner någon som kan fixa fram sprit på nolltid.

För många av dessa ungdomar var det den första fyllan som också blev den sista.

Barn inser inte att alkohol i stora mängder är ett dödligt gift. De vet inte heller hur lite de tål och kan därför hälla i sig en halvliter sprit på en halvtimme.

- Eftersom ungdomar dricker i smyg så är risken stor att det sedan inte finns någon som observerar och kan hjälpa dem när de förlorar medvetandet, säger Sven Andréasson, expert på förebyggande insatser vad gäller alkoholmissbruk bland ungdomar för bland annat Folkhälsoinstitutet.

Tragiska följder

Den senaste veckan har det stora ungdomsfylleriet på hembränt fått tragiska följder:

Förra helgen avled en 16-årig pojke i Nordmark av alkoholförgiftning efter att ha druckit hembränt tillsammans med sina kompisar.

I början av veckan var en 13-årig flicka nära att dö av alkoholförgiftning sedan hon bjudits på hembränt vid en ungdomsfest. Hon hade 5 promille i blodet.

Natten till i går hittades en 14-årig flicka medvetslös vid en skola i Västerås sedan hon druckit hembränt med några kompisar.

- Vad gäller alkoholens berusande effekt så är hembränt och sprit från Systembolaget naturligtvis lika farligt för ungdomar, men hembränt är enkelt att få tag på och därför ser vi denna utveckling, säger Sven Andréasson.

Unga och missbrukare

- I dag är det huvudsakligen missbrukare och ungdomar som dricker hembränt. Missbrukare för att de inte har råd med annat, ungdomarna för att de inte får tag på annat.

Hembränd sprit är mycket lätt att få tag på för ungdomar. Priset är också betydligt lägre än Systembolagets, det brukar ligga runt 100 kronor litern.

- Det som hänt den senaste tiden måste bli en varningsklocka för landets kommuner men också för föräldrar, säger Sven Andréasson.

- Ungdomar vill ha något att göra. De söker spänning. När kommunerna drar ner på ungdomsverksamheten, när fritidsgårdar har stängt när de behövs som mest, det är då det går så här.

Thomas Gustafsson