"Svenske" Osmo vill in i finska riksdagen

"Man har inte tagit våra frågor på allvar"

NYHETER

Finländare bosatta i Sverige tänker slå sig in i den finska riksdagen i mars - med stöd av drygt 100 000 Sverigefinländare.

Ett av toppnamnen är IT-konsulten Osmo Pesonen, 39.

- Jag är finne. Trots att jag är född i Hallstahammar, uppvuxen i Kalix och bosatt i Stockholm, säger han.

Foto: STEFAN MATTSSON
draghjälp åt finlandssvenskar Från Kalix och Stockholm - för att driva minoritetsfrågor i den finska riksdagen. Osmo Pesonen, 39, lärare och IT-konsult, ställer upp för Föreningen utlandsfinländare i samarbete med Svenska folkpartiet.

Sedan 1950 har över 1,3 miljoner finländare flyttat utomlands. De allra flesta på grund av svårigheter på arbetsmarknaden.

I dag finns 250 000 finska medborgare med rösträtt utspridda över världen. Majoriteten - ungefär 110 000 stycken - bor i Sverige.

Men många av finländarna i Sverige är missnöjda.

Krångligt för hemvändare

Byråkratin mellan länderna är krånglig, särskilt för unga män i värnpliktsålder och pensionärer som efter ett yrkesliv vill flytta hem till Finland.

- Men det är frågor som det är svårt att få gehör för. Man har inte tagit våra frågor på allvar vare sig i den svenska eller den finska riksdagen, säger Osmo Pesonen.

Och därför har nu Föreningen utlandsfinländare, Fuf, bildats.

Föreningens huvudsyfte är att driva de specifika frågor som berör utlandsfinländare genom att skapa en politisk plattform i den finska riksdagen.

- Vi har inlett ett valsamarbete med Svenska folkpartiet i Finland. Vi kommer att stå på deras listor till valet den 16 mars, säger Osmo Pesonen, som själv kandiderar i valdistriktet finska Lappland.

- Historiskt har utlandsfinländarna varit dåliga på att rösta eftersom vi inte känt att någon företräder oss. I förra valet röstade bara två procent. Men det hoppas vi kunna ändra på.

I valrörelsen får Fuf draghjälp av Svenska folkpartiet.

- Vi får stöd att göra utskick om oss och vår politik till alla röstberättigade finländare i Sverige, säger Raine Virtanen, ordförande i Fuf.

Hoppas på fler kvinnor

Hittills har Fuf en handfull "svenska" kandidater på listorna. Kandidaterna ska presenteras på en presskonferens i november. Men förhoppningen är att de ska bli fler och helst också kvinnor.

Fufs kandidater planerar att bo i Sverige även om de väljs in i den finska riksdagen.

- Det är ingen som har testat det här förut, så vad vi vet får man bo var man vill och ställa upp i vilken valkrets man vill, säger Raine Virtanen.

Föreningens viktigaste valfrågor:

Anette Holmqvist

ARTIKELN HANDLAR OM