”Jag tänkte på 11 september”

Friade 29-åringen talar ut om hetsjakten, kapar- misstankarna och tiden i häktet

1 av 2 | Foto: PRIVAT
”sanningen skulle komma fram” Den före detta kaparmisstänkte, men nu friade 29-åringen talar i dag ut i en exklusiv intervju med Aftonbladet.
NYHETER

Han blev en nyhet över hela världen när han ertappades med en pistol på Västerås flygplats.

Nu är han friad från misstankarna om flygplanskapning.

– Min familj fick lida men jag visste att sanningen skulle komma fram, berättar 29-åringen.

Mamma är från Sverige, pappa från Tunisien.

Han säger att uppväxten i Bålsta, utanför Enköping, var lycklig.

I ungdomen spelade han hockey, hans lag var med i elitserien för pojkar, och han var även duktig i fotboll. Han gick över till boxning och blev mellansvensk mästare 1994.

Men han sökte mer spänning och kunde det samtidigt ge pengar blev valet lätt – den kriminella banan. Han gjorde inbrott och sprängde kassaskåp, bland annat.

– Men vi gick aldrig in hos några privatpersoner, det kändes inte juste. Vi var bara inne hos företag.

Sa nej till Hollywood

Han fick modelljobb, hängde på Café Opera, fick en roll i filmen 9 millimter men var erbjuden en större roll. Han fick även erbjudande om betald filmskola i Hollywood.

– Men jag tackade nej, jag ville faktiskt inte bli känd.

För fyra år sedan lämnade han det kriminella livet. Han konverterade till islam och blev djupt troende.

Och mot sin vilja blev han världskänd – även om sammanhanget kunde varit mer smickrande.

Varför hade du med dig en pistol?

– Jag hade lånat en bil av en kompis när jag flyttade från en lägenhet. I den bilen låg det en pistol nedtryckt intill förarsätet. Då bar jag ju stort skägg och och var rädd att bli stoppad av polisen, det var onödigt att köra omkring med pistolen. Så jag gick upp med den till lägenheten som jag delar med en muslimsk broder. Jag ville inte att han skulle se den så jag gömde den i necessären. Sedan glömde jag bort den. Den blev liggande i tre veckor.

– Helt plötsligt står jag där på flygplatsen och de tar upp den.

Vad tänker du då?

– Nej, vad håller jag på med? Men jag äter starka mediciner för min rygg, det har gjort mig lite glömsk. Det kan var en förklaring till en sådan tabbe.

Säpo gjorde sitt jobb

Vad trodde du skulle hända?

– Att de borde fatta att man inte gör på det här sättet om man ska kapa ett plan. Men sedan började jag tänka på att jag gått pilotskola, att det snart är 11 september, då kanske jag får sitta häktad ett tag innan sanningen kommer fram. Och det har den gjort nu. Nu är jag friad.

Hur ser du på det som hände?

– Jag kan förstå att man blir gripen och häktad, Säpo behandlade mig bra, de gjorde sitt jobb. Det jag är arg på är hur Expressen och Reuters och en del andra medier skrev om mig och ljög och dömde mig på förhand. Det var omänskligt. De lämnade ut både mitt och min familjs namn. Vi förbereder nu att vidta andra åtgärder.

Vad tycker du om 11 september-attacken?

– De religiöst lärda har klargjort att det är fel. Terroristerna begick självmord, det är inte tillåtet enligt islam. De dödade dessutom oskyldiga icke-muslimer och även muslimer. Detta är dödssynder.

Vad tycker du om USA?

– Jag vill egentligen inte uttala mig, men Bush och den amerikanska regeringen beter sig inte bra ute i världen. De förtrycker andra människor och gör dåliga saker, men det kommer de att få stå för inför Gud på domedagen.

Vad tycker du om Usama bin Ladin och al-Qaida?

– Jag sympatiserar inte med honom eller den sortens islam han står för. De är vilseledda, de tror kanske att de gör rätt och tror att det är islam, men det är det inte. Jag sympatiserar absolut inte med dem.

Vad fick dig att bli muslim?

– Många tror att man vänder sig till islam om man har en identitetskris eller mår dåligt. Så är det inte. Jag tror verkligen att Koranen är Guds ord. Det är därför jag ber. Det är därför jag inte håller på och spränger kassaskåp längre. Jag tycker att människor borde ta reda på vad islam står för i stället för att bara tycka.

Varför islam?

– Jag tränade thaiboxning ihop med en kille som var muslim och som var mycket inne i stan tidigare. Jag följde med honom efter träningen och skulle käka. Då plötsligt skulle han be. Och då började jag fråga och blev intresserad. Efter mycket läsande och forskande insåg jag att islam är sanningen och meningen med livet.

Har börjat skriva en bok

Hur har er familj påverkats av alltihopa?

– Det var mycket jobbigt för dem i början. Fotografer filmade in i huset, ställde upp kameror framför min pappas praktik, journalister ringde oupphörligt så att de fick lägga av luren. Och säkerhetspolisen i Tunisen sökte upp pappas släktingar där. Jag är ledsen för att så många har blivit lidande.

Vad har du för planer nu?

– Att söka jobb som säkerhetskontrollant på Arlanda, eller kanske jobba på Säpo, säger han. Och börjar skratta.

– Nej, men jag har faktiskt börjat skriva på en bok som ska handla om mitt liv, hur jag levde förut som kriminell och varför jag valde islam.

Flygdramat – dag för dag

Anders Johansson