Kända svenska kidnappningsfall

NYHETER

1963 inträffar vad som brukar kallas det första kidnappningsfallet i Sverige. Gevaliadisponenten Jacob Engwalls sjuåriga dotter rövas bort i Gävle. Hon släpps efter att lösesumman överlämnats. Fallet klaras upp och kidnapparparet döms till fyra respektive två års fängelse.

1977 avslöjar Säpo en terroristliga i Stockholm. Under ledning av Norbert Kröcher, medlem av den tyska Baader-Meinhof-ligan, planerade ligan att kidnappa ex-statsrådet Anna-Greta Leijon. Ett av målen var att få åtta medlemmar av Baader-Meinhof-ligan släppta ur fängelse.

1980 kidnappas byggmästaren Fritz Åberg, 64, av ett banditgäng på Sardinien. Han sitter fastkedjad i en låda i 192 dygn innan han blir fri mot löftet att han ska betala en halv miljon kronor i efterskott.

1980: Mångmiljonären Thomas Philipson förs bort från sin bostad i Stockholm. Hans privatchaufför och en granne tar upp jakten och en stund senare ger kidnapparna upp och släpper honom fri.

1984: Den palestinska organisationen PFLP planerar att kidnappa miljardärssonen Jörn Rausing i Lund. Planen ställs in bara några timmar innanden ska genomföras.

1988: FN-tjänstemannen Jan Stening kidnappas i Beirut. Han släppts först efter 26 dygn.

1991: Jan-Ole Loman och Johan Jonsson kidnappas av Janbazgerillan i Kashmir. Efter 97 dagar i fångenskap lyckas de fly.

1993: I januari kidnappas OS-ryttaren Ulrika Bidegård i sitt hem i Bryssel. Efter fyra dagar grips en 30-årig utlandssvensk. Ulrika Bidegård släpps fri efter att ha suttit fången i en specialbyggd frigolitlåda.

1993: I november döms en 43-årig man till sex års fängelse för att ha förberett en kidnappning av affärsmannen Peter Wallenberg.

1994: Tommy Tyrving och Danny Applegate kidnappas av en gerillagrupp i Colombia. Efter 146 dagars fångenskap i djungeln blir de fria.

1998: Missionärsparet Daniel och Paulina Brolin kidnappas i den ryska delrepubliken Dagestan. De friges efter 165 dagar i fångenskap.

1998: FN-observatören Mårten Mölgård kidnappas i Georgien. Han var fånge i sju dygn innan han släpptes.

2001: I juli släpps svensken Björn Rugsten efter 45 dagar i fångenskap hos Mai Mai-gerillan i Kongo-Kinshasa.

2002: Rikemanssonen Erik Westerberg hålls fången i en stuga i Gustavsberg söder om Stockholm i flera dygn. Fyra personer sitter fängslade i Sverige och Frankrike misstänkta för kidnappningen.

Kidnappningar och hot om kidnappning av svenskar har förekommit i flera oroliga hörn av världen, bland annat Colombia och Somalia.

Källa: TT-Aftonbladet