Kändisar lägger ner miljoner på säkerhet

Fortfarande ovanligt med hot mot kända svenskar

NYHETER

Rädslan för brott följer hand i hand med berömmelsen. Paret Beckham lägger ner miljontals kronor på säkerhet varje år.

I Sverige är det fortfarande ovanligt att kändisar hotas av kidnappare. Men klimatet kan hårdna.

Brottsrisken är berömmelsens beska biprodukt. Åtminstone om man är god för miljoner. Pierce Brosnan, Elton John, George Harrison och Ali G sällar sig till raden av kändisar som utsatts för hot. Familjen Beckham har hotats av kidnappare två gånger på två år.

För att känna sig trygga tvingas världskändisarna lägga ner miljontals kronor på säkerhet. Italienarna spenderar mest pengar per invånare på livvakter, tätt följda av britterna.

Att anställa en livvakt dygnet runt 365 dagar om året kostar över två och en halv miljoner kronor, enligt uppgifter till nyhetskanalen BBC. I Storbritannien gör försäkringsbolagen dessutom stora pengar på att sälja särskilda försäkringar mot kidnappning och lösensummor.

Ovanligt att svenska kändisar hotas

I Sverige är det inte lika vanligt att kändisar utsätts för kidnappningshot. Men klimatet kan hårdna.

– Vi har inte kommit dit ännu. Men det är väl som allt annat, det brukar sprida sig, säger Torbjörn Sivertsson på Rikskriminalen.

Bortförandet av rikemanssonen Erik Westerberg är det senast kända kidnappningsfallet i Sverige. Det vanligaste är att svenskar kidnappas utomlands.

– De farligaste kidnappningarna är de med kriminella motiv. De brotten är vanligast i Ryssland och de Baltiska staterna och handlar ofta om pengar. Men den typen av hot riktar sig inte speciellt mot kändisar, säger Sivertsson.

Han bekräftar att hoten mot svenska affärsmän också har ökat de senaste åren men vill inte gå in på några detaljer.

– Vi har haft en del sådana hot. Hur många kan jag inte säga.

Vilken typ av skydd kan en utsatt person få?

– Det beror på. Regeringen och kungafamiljen skyddas av Säpo. Polisen gör så gott den kan men affärsmän brukar normalt anlita privata bolag.

Kommer vi att få se fler kidnappade svenskar i framtiden?

– Jag hoppas inte det men risken finns. Det viktigaste är att det inte ska löna sig, säger Torbjörn Sivertsson.

Ulrika Nordin