IT-anställda tar knark för att orka jobba

Amfetamin dämpar jobbstressen

NYHETER

Den nya ”övertidsdrogen” hjälper unga att jobba dubbla arbetspass. Amfetaminpreparaten väller in i Sverige samtidigt som utbrändheten breder ut sig.

Tullen har beslagtagit 30 procent mer amfetamin i år än i fjol. Och allt fler anhöriga larmar om en ny drog som etablerat sig bland unga i IT-svängen, skriver Svenska Dagbladet.

En knivsudd av den nya drogen i ett hälsosamt glas juice ger kraft till dubbla arbetspass. Syran i juicen ger ruset extra skjuts.

Det nya amfetaminpreparatet har fått benämningen övertidsdrogen. Men ruset har en mörk baksida. Många drabbas av depression och blir våldsamma.

– Det är dags att ta detta dolda missbruk på allvar. Inte minst inom IT- och databranschen är det hårda och långa arbetspass som gäller för den många gånger unga personalen, säger Jan Westling vid polisens narkotikarotel i Stockholm till Svenska Dagbladet.

Tar knark för att orka med

Enligt Westling har det aldrig tidigare funnits så mycket narkotika i Sverige som nu. Amfetaminet har blivit en smidig men kortsiktig lösning i pressade branscher.

Oroliga föräldrar till unga IT-talanger hör av sig till polisens narkotikagrupp. Ett av branschens största bolag har tidigare haft stora problem med missbruk bland personalen, enligt Westling.

– Att knarkmissbruket börjar etablera sig i arbetslivet på detta sätt är ett allvarligt problem, säger han till Svenska Dagbladet.

Rekordbeslag av amfetamin

De senaste åren har tullen gjort allt större beslag av övertidsdrogen, så kallat metamfetamin. Preparatet verkar snabbare än vanligt amfetamin men många mår väldigt dåligt när drogen går ur kroppen.

– Denna typ av amfetamin är mycket farligare och det är vansinne att unga människor använder den, säger Rolf Möller, utredningschef på Tullverket till Svenska Dagbladet.

Pulvret smugglas in från amfetaminfabriker i Baltikum.

98 kilo amfetamin har beslagtagits av tullen hittills i år jämfört med 75 kilo 2001. Det tyder på att tillgången på narkotika har ökat. Priset pekar i samma riktning. För några veckor sedan kostade ett gram amfetamin 75 kronor i centrala Stockholm. Normalpriset har tidigare legat på omkring 200 kronor per gram.

Metamfetamin

Ulrika Nordin