Italien begravde offren för jordskalv

Byinvånarna hedrade de 29 döda

1 av 4 | Foto: AP
NYHETER

SAN GIULIANO DI PUGLIA

Byinvånare defilerade förbi små vita kistor under begravningen av de 29 huvudsakligen unga offren för jordskalvet i Italien i torsdags.

Sorgen blandades också med vrede över att myndigheterna ignorerat en rapport som kunde ha förhindrat tragedin.

Tjugosex skolbarn och en lärare omkom då deras skolbyggnad rasade samman i skalvet som mätte 5,4 på Richterskalan. Två äldre kvinnor dödades också när deras hus störtade ihop. Fyra barn och en lärare vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador.

Brandmän, poliser och sjukpersonal bar kistorna från idrottshallen i San Giuliano di Puglia till begravningsgudstjänsten som på begäran av de anhöriga hölls utanför gymnastiksalen.

Osäkra skolor

Omkring 300 personer deltog, bland dem Italiens president Carlo Azeglio Ciampi och hans fru Franca. Påven Johannes Paulus II skickade en hälsning där han uttryckte sin medkänsla.

En förälder till ett av de omkomna barnen kämpade mot gråten när hon talade till församlingen.

- Jag är mamma till Luigi. Jag är mamma till alla små änglar. Gör så att våra skolor blir säkra. Låt inga fler föräldrar tvingas sörja sina barn.

Samtidigt som begravningen hölls växte vreden över att en rekommendation att förklara San Giuliano för jordbävningszon inte hade åtföljts. I en rapport 1998 klassificerade Italiens geofysik- och vulkaninstitut regionen Molise där byn ligger som ett högriskområde. Men rekommendationen resulterade inte i någon ny lag.

Stödfond

- Ingen i San Giuliano visste att området hade klassificerats som jordbävningszon, sade biskopen Tommaso Valentinetti som ledde högmässan.

Premiärministern Silvio Berlusconi buades ut när han besökte olycksplatsen i torsdags. Också lokalpolitiker har fått känna av folkets vrede och pekats ut som ansvariga för den fallfärdiga skolbyggnaden.

På söndagen beslöt en extrainkallad regering att instifta en fond på motsvarande en halv miljard kronor som bland annat ska gå till bostäder, en ny skola, en kyrka och en park i det drabbade samhället, rapporterade Reuters.

Åklagare har inlett en förundersökning kring vållande till annans död. En del experter pekar ut en nyligen genomförd renovering som orsak till att skolan rasade samman.

Omkring 5 500 personer i mellersta Italien fick lämna sina skadade bostäder på grund av skalvet och de omkring 140 efterskalven, några på upp till 3,7-3,8 på Richterskalan.

TT-AFP