Drogen slår ut "äkta" känslor

Kan ta år innan de kommer tillbaka

NYHETER

Metamfetamin får snabbt förödande effekter. Drogen angriper funktioner i hjärnan som påverkar känslorna.

Det kan ta år av avvänjning innan man kan känna glädje igen.

– Om du snabbt blir beroende av amfetamin så går det här mycket, mycket snabbare, säger Marie Louise Dodson som arbetat med drogrehabilitering i både Sverige och USA.

När hon lämnade Stockholm för Tacoma 1999 hade metamfetaminet inte kommit till Sverige. Men på andra sidan Atlanten är drogen väl etablerad.

– Det jag ser här borta är förödande, säger Marie Louise Dodson.

Varför är metamfetamin så farligt?

– Därför att det angriper hjärnan så otroligt starkt. Drogen påverkar de funktioner som reglerar kroppsrörelser och humör.

– Alla som använder metamfetamin får den stora kicken i ett rus som kommer omedelbart, om man inte röker det. Den är så fantastisk att man vill uppleva den igen – och då är man fast. Ruset varar inte så länge. Det gör att man går ut och skaffar nytt och skaffar nytt och till slut är man påtänd hela dagarna, säger Marie Louise Dodson.

– När man tänder av blir man lättirriterad, aggressiv och paranoid.

Lång väg tillbaka

Vägen tillbaka från ett missbruk är tung. Eftersom metamfetaminet påverkar hjärnans känslocentrum får många problem med att känna äkta glädje när de vill lägga drogberoendet på hyllan.

– Mina patienter undrar om de någonsin kommer att kunna känna sig tillfredsställda igen. Det kan ta upp till två år innan de kommer tillbaka till ett normalt känslotillstånd, säger Marie Louise Dodson.

Ulrika Nordin