Italien sörjer 26 barn

Jordbävnings-drabbade byn tog farväl av sina "änglar"

NYHETER

ROM

26 små vita kistor, täckta av ett hav av vita blommor.

Ur blomtäcket sticker en och annan teddybjörn upp huvudet.

En liten flicka bär ett jättelikt kramdjur bakom sin systers kista.

Under gråt och förtvivlad ilska tog den italienska byn San Giuliano di Puglia farväl av sina 26 små "änglar".

Foto: LUCA BRUNO/AP
sista färden Brandmän, poliser och sjukvårdspersonal bar de 26 små vita kistorna och tre större, mörka till begravningsgudstjänsten i går. Samtidigt lovade regeringen bidrag för att bygga upp den jordbävningsdrabbade byn.

Brandmän, poliser och sjukvårdspersonal bar i går eftermiddag de 26 små vita kistorna i en lång procession från idrottshallen i San Giuliano di Puglia till begravningsgudstjänsten, som på de anhörigas begäran hölls utomhus, under ett stort tält utanför gymnastiksalen.

26 små och tre stora kistor

Runt tältet vilade ett enormt täcke av blommor från hela Italien.

Bakom de 26 vita kistorna följde tre större i mahogny. Det var de tre vuxna offren för jordbävningen i torsdags, bland annat en av barnens lärare, Carmela Ciniglio, som lyckades förmå flera av sina elever att ta sig ut ur skolan - innan hon själv dog under rasmassorna.

Bland de döda barnen finns byns alla nio förstaklassare. Deras lärare Clementina Simone överlevde, under katedern. I går tog hon och barnens familjer farväl tillsammans med bland andra Italiens president Carlo Azeglio Ciampi.

- Vi klarade inte att skydda våra barn, sa Ciampi i sitt tal.

I en hälsning uttryckte påve Johannes Paulus sin medkänsla med invånarna i den lilla medeltida byn.

Men mest gripande var talet av en kvinna som kämpade mot gråten.

- Jag är mamma till Luigi. Jag är mamma till alla små änglar. Gör så att våra skolor blir säkra. Låt inga fler föräldrar tvingas sörja sina barn.

Sorgen var blandad med vrede mot myndigheterna, som inte informerat om att byn klassats som högriskområde för jordbävningar för fyra år sedan. Missen är under utredning av åklagare.

Byn ska byggas upp på nytt. Det har premiärministern lovat.

- Allt måste vara klart inom två år, sa Silvio Berlusconi i går.

Tusentals människor

När de 26 vita kistorna efter gudstjänsten bars till kyrkogården kantades vägen av tusentals gråtande människor, som med en spontan applåd tog farväl av Luigi, tvillingarna Luca och Gianmaria och deras 23 skolkamrater.

Åke Malm, Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM