Här stoppas kidnapparna

Greps när de skulle sälja stulna tavlor

NYHETER

LONDON

Här på parkeringen skulle ligan som planerade att kidnappa Victoria Beckham sälja stulna tavlor.

Men i stället slog Scotland Yard till med en specialstyrka.

- Jag vill tacka polisen för dess professionalism och dess stöd, säger David Beckham som gömde sin familj i går kväll.

Här på parkeringsplatsen utanför Ibis hotel i stadsdelen Docklands i östra London slog polisen till vid lunchtid i förrgår.

Ligan, som tidningen News of the World infiltrerat för att avslöja deras konst- och antikstölder, skulle sälja en tavla och ett antal sällsynta böcker från en insiderstöld på auktionsfirman Sothebys.

När tidningens reporter sträckte sig mot mobiltelefonen för att ringa en kontakt körde polisens maskerade skåpbil fram.

Tipsade polisen

Det blev slutet på en flera veckor lång operation som ledde till att News of the World tipsade polisen om vad som var på väg att hända.

Ligamedlemmarna, hittills är nio personer gripna, sju män och två kvinnor, kommer från Rumänien och Albanien.

De har vid minst två tillfällen varit ute vid familjen Beckhams egendom i Hertfordshire för att studera vägarna till och från grindarna samt portvaktshuset.

Man hade planerat att använda en kloroformliknande sprej som man redan införskaffat från Italien för att söva ned Victoria Beckham.

- Vi har tre sekunder på oss att ta henne, säger en av kidnapparna på en film som News of the World tog med dold kamera och syftar på den tid det tar för gasen att verka.

- När man sprejar med det fungerar det som gas, terrorister använder det.

Gasen verkar ungefär en halvtimme.

- Om något av hennes barn är med blir det ju ännu bättre, säger kidnapparen.

Hade skaffat ett hus

Victoria Beckham skulle hållas fången i ett hus i södra London, i stadsdelen Brixton, som gänget redan skaffat.

De fem personer som News of the World har tydliga bilder på är ligaledaren Luli Azem Krifshan, hans högra hand Jay Sorin och medlemmen Jo Rivas.

En videofilm visar ytterligare en ligamedlem, Adrian, som drar fram sitt vapen, en Mauser, och säger att det är hans bästa vän.

En 19-åring med namnet Ali skulle vara spanare vid kidnappningen av Victoria Beckham.

Ligan skulle kräva 5 miljoner pund, 75 miljoner konor, som skulle föras över till ett hemligt bankkonto i ett skatteparadis.

David Beckham tackade i går polisen för vad de gjort för att rädda hans familj. Han lovade samtidigt att se över säkerheten i sina bostäder och för hela familjen.

- En make och fars främsta uppgift är att hålla familjen i säkerhet.

Utökad bevakning

Just nu håller sig familjen Beckham undan med utökad bevakning. De lämnade sitt hem utanför Manchester i går kväll. Redan tidigare har Beckham skyddats av Manchesters Uniteds säkerhetspersonal som utbildats av den brittiska säkerhetstjänsten.

Enligt flera uppgifter har familjen även polisbevakning just nu.

- Jag är chockad, helt mållös av det som hänt. Det är uppenbart att deras planer var seriösa och det har, givetvis, skrämt livet ur mig, säger Victoria Beckham.

Leif Kasvi