"Min dotter manipulerades under dödshot"

Nätläsarna berättar om farliga möten på nätet

NYHETER

Min son lämnade ut sitt mobilnummer på nätet. Vi tvingades byta det för han fick massa samtal från en snuskig man som även skickade en massa SMS.

Vi ringde upp och hotade honom och sedan bytte vi telefonnummer.

Vi har talat om för vår 13 -årige son att det är farligt att lämna ut personuppgifter på nätet.

Birgitta

Min 16-åriga dotter råkade ut för en man som ringde och försökte manipulera henne via telefon och dödshot. Det hände för c:a 2 månader sedan.

Vi tror att det var via chattandet på nätet hon kom i kontakt med honom. Mannen ringde och beordrade henne att göra vissa sexrelaterade handlingar under hot om att "om hon inte gjorde som han sa skulle någon i familjen bli dödad".

Han bad om hennes mobilnummer för att kunna ringa igen om en timme och ge henne vidare order.

Hon ringde då till mig och jag kontaktade polisen, sedan åkte jag direkt hem. När jag kom hem ringde mannen på min dotters mobil och jag tog telefonen. Jag var något upprörd så jag bad honom sluta hota familjen och dra dit pepparn växer. Han har inte ringt sen dess!

Det kändes overkligt och hemskt på samma gång, ofattbart helt enkelt, att vi skulle drabbas av något sådant.

Min dotter blev nog mest förvånad och fattade inte riktigt vidden av det hela. Det gjorde jag knappt själv heller.

Jag vet inte om hon är försiktigare på nätet nu men jag hoppas att hon fick sig en tankeställare och inte lämnar ut sitt nummer igen.

Karin

Jag har inte råkat ut för något så allvarligt som våldtäkt. Dock var det en kille som genom bara mitt namn, ålder och stad lyckades få reda på min adress och skickade ett par brev.

Det var ganska obehagligt, men han gav sig åtminstone när jag sade åt honom att jag inte uppskattade det.

Frida

Det är inte bara unga flickor som råkar illa ut på nätet. Jag en man över 40. För ett år sedan var jag ensam och såg internet som en räddning ur ensamheten.

Jag fick bra kontakt med många av motsatta könet. Sedan träffade jag en kvinna via en kontaktsajt och det är något jag fått ångra.

Allt verkade bra i början men då jag förklarade att hon inte var min typ, började helvetet. Jag förföljdes dygnet runt. Hon gjorde intrång i min dator. Alla jag lyckades få kontakt med, skrämdes iväg med falska otäcka brev och telefonsamtal.

Det gick så långt att mina barn hotades till livet om jag inte ändrade uppfattning och valde henne.

Jag var i kontakt med bland andra polisen för att få henne att sluta och bli avstängd från nätet. Det enda råd jag fick var att slänga ut datorn. Jag kände att alla bara skrattade åt mig.

Efter 7 månader löste jag problemet på det enda sätt jag kunde. Jag skaffade speciella dataprogram som skydd, flyttade långt från tidigare bostadsorten. Det gjorde jag i första hand för mina barns säkerhet.

Rolf

Jag råkade illa ut på nätet via ICQ. Jag pratade med en kille där som jag blev kompis med. Med tiden upptäckte jag att han hade svåra psykiska problem.

När jag försökte säga upp kontakten med honom, krävde han en förklaring och det fick han. Han vägrade släppa greppet, ringde mig och påstod att vi hade haft telefonsex och hånglat hemma hos honom - vilket är lögn och förbannad dikt.

Jag fick lämna över luren till min sambo för att be honom vänligt men bestämt att låta mig vara ifred och sluta ljuga. Till sist lät han mig vara, men det kom många sms och telefonsamtal innan han gav upp.

Malin

ARTIKELN HANDLAR OM